De POD’s van Best of YA

POD’s?! Huh, wie, wat, waar? Best of YA plaatste op Facebook de afgelopen 2 maanden 2 keer over de zogenaamde Printing On Demand, afgekort POD. Het ging over de boeken Hoog verraad (Fixer #2) en De Zwarte Parel (Deep blue #2). Wat is een POD, hoe ziet het eruit en hoe bestel je het? In dit artikel kun je dit allemaal lezen. Ik kan kortweg zeggen dat een POD een geschenk uit de hemel is, want het is dé oplossing voor niet goedlopende boeken!

 

De POD’s van De Zwarte Parel en Hoog verraad zijn van perfecte kwaliteit!

Wat is een POD?

Een POD is een boek dat niet via de normale manier wordt uitgegeven. Printing On Demand betekent vrij vertaald ‘geprint op verzoek’ wat inhoudt dat de uitgeverij het boek pas gaat drukken als er daadwerkelijk een consument is die het boek wil afnemen. Normaal gesproken drukt een uitgeverij een groot aantal boeken op voorhand die door heel Nederland in (online) boekhandels in grote stapels komen te liggen. Vertegenwoordigers van de Uitgeverij zorgen ervoor dat de boeken worden gekocht door verkoopbedrijven waar wij als consument vervolgens het boek van kunnen kopen. Bij een POD ligt dit anders – het boek wordt niet in een grote oplage gedrukt en ligt niet standaard bij (online) boekhandel (het is wel te bestellen!). Het boek wordt in kleine oplages gedrukt wanneer mensen het boek gekocht hebben. Op deze manier voorkomt de uitgeverij vele distributie- en vertegenwoordigingskosten.

 

De POD De zwarte Parel met zijn serie-zusjes!

Waarom kiest een uitgeverij voor een POD?

Best of YA heeft zelf de reden aangegeven: de verkoop van de eerdere delen van Hoog verraad (dus Fixer) en De Zwarte Parel (dus Deep blue, De Blauwe Diamant, Donker Getij) viel enorm tegen. Dit betekent vaak dat de uitgeverij niet genoeg geld heeft om de vervolgdelen op normale wijze uit te brengen. Vele uitgeverijen zijn dan genoodzaakt het uitgeven van vervolgdelen te stoppen (vaak met heel veel pijn in hun hart). Uitgeverij-land draait immers op profit en geen geld betekent geen boeken. Zo simpel is dat. Ook al balen we er enorm van als een serie niet verder wordt vertaald, het is niet te verwijten aan de uitgeverij, maar aan de tegenvallende verkoopcijfers.

Bij Hoog veraad en De blauwe Diamant was dit ook bijna gebeurd: de boeken werden geschrapt. Echter, de boeken waren in zijn geheel al vertaald, dus Best of YA vond het ontzettend zonde om deze boeken niet uit te brengen. Ze kwamen met een geniale oplossing: de POD. Dit is ook de reden waarom ik de POD een geschenk uit de hemel noem: het is het allerlaatste redmiddel waar een uitgeverij zich aan vast kan houden als het om een slecht lopende serie gaat. Ik juich Best of YA enorm toe dat ze Hoog verraad en De Zwarte Parel alsnog hebben uitgegeven – hetzij als POD. Het is als het ware een compromis: toch het boek uitgeven, maar dan voor minder kosten!

Yes, eindelijk de serie compleet!

Maar is een POD dan niet minder mooi?

Nee, absoluut niet! Ik heb beide POD’s in huis en ze zijn prachtig! Als consument merk je niet eens dat het POD’s zijn. Het enige verschil is dat het boek niet standaard in de boekhandel ligt. Het boek heeft gewoon een ISBN dus je kunt het boek altijd reserveren bij je plaatselijke boekhandel (hoera!). Voor de rest is alles helemaal zoals je het gewend bent. De kleuren zijn even mooi, de hoogtes zijn gelijk en de breedte ook. De binnenkant van het boek is ook helemaal gelijk aan de rest van de serie. Het lettertype en de bladspiegel is gelijk. Zelfs de verkoopprijs is niet veranderd! Een POD heeft dus geen enkel negatieve eigenschap. Het is alleen maar geweldig!

 

De hoogtes zijn helemaal gelijk!

So pretty!

Ook aan de binnenkant is niets te merken!

Hoe bestel ik de POD’s?

De POD van De zwarte parel bestel je hier en de POD van Hoog verraad hier via Best of YA.  Je hebt het boek super snel in huis in een veilige stevige kartonnen verpakking. Beide boeken zijn €18,99! Wil je liever bestellen via je eigen boekhandel? Dat kan! Het ISBN van De zwarte parel is: 9789000355815. De ISBN van Hoog verraad is: 9789000355822. Laat dit aan je boekhandel weten en dan bestellen zij het boek voor je. Ik doe mijn pet af voor Best of YA en maak een hele diepe buiging voor het feit dat de POD’s zo goedkoop zijn. Ze hebben de serie Deep Blue en Fixer gered door deze POD’s. Ik ben dolblij dat ik de serie’s nu compleet in mijn kast heb staan. Geweldig!

Ook de hoogte van Hoog verraad is gelijk met die van zijn voorganger!

Ziet er goed uit!

Best of YA: dank je wel voor deze geniale oplossing! I love it!