Een miljoen werelden met jou – Claudia Gray

Sinds haar ouders de Vuurvogel hebben uitgevonden, een apparaatje waarmee je door verschillende dimensies kunt reizen, heeft Marguerite al heel wat gevaren getrotseerd. Inmiddels heeft ze ontdekt dat haar oude vijand Wyatt Conley erop uit is honderden universums te vernietigen, met iedereen die daarin leeft. Om dit te bereiken gebruikt Conley zijn ultieme wapen: de boosaardige en gestoorde Marguerite uit een andere dimensie, die de echte Marguerite altijd een stap voor lijkt te zijn. Het wordt een strijd tussen de Marguerites… en er kan er maar één winnen!


Zoals jullie allicht weten ben ik helemaal gek van deze Firebird-serie. Ik was ook zeer vereerd toen HarperCollins aan mij vroeg of ik dit boek van tevoren wilde lezen (E-pub) om op de release dag extra aandacht aan het boek te besteden. De Firebird-serie behoort tot één van mijn favorieten: ten eerste zien de boeken er gewoon geweldig uit, maar daarnaast is het verhaal ontzettend goed. In mijn vorige recensies kun je al een hoop lof voor deze boeken lezen ( Duizend stukjes van jou en Tienduizend hemels boven jou). Voordat ik aan de recensie van het laatste deel, Een miljoen werelden met jou, begin wil ik allereerst zeggen dat je écht aan deze serie moet beginnen als je dat nog niet gedaan hebt. Deze serie is super uniek in Young Adult-land. Bovendien is de Firebird-serie brainy: ik heb genoten van Claudia Gray’s geniale inzichten en complotten. Bovendien: je wilt Paul Markov écht niet missen.

Tienduizend hemels boven jou eindigde écht killing. De cliffhanger was zó erg, dat ik overwoog om de Engelse editie aan te schaffen om meteen verder te kunnen lezen. Ik kon het gewoon niet hendelen. Het was voornamelijk heel onverwacht en meesterlijk bedacht. Ik wilde meteen weten hoe het verder zou gaan met Marguerite (en voornamelijk Paul haha). Uiteindelijk heb ik niet het Engelse deel gekocht (ik heb nog tientallen ongelezen boeken in mijn kast om de bookhangover mee te overwinnen) en vorige week kreeg ik al de E-pub opgestuurd. Nou, je raad het al: het eerste wat ik deed toen ik thuis kwam was mijn E-reader aan de computer sluiten om meteen het boek erop te zetten. ‘S avonds zat ik al meteen met mijn neus in Een miljoen werelden met jou. Ik vond het meteen weer helemaal geweldig. Claudia Gray schrijft heel tof: ze schrijft wel direct, maar neemt soms de tijd voor prachtige wijsheden en beschrijvingen. Bovendien vind ik Marguerite en Paul super. Ik bevind me graag in hun gezelschap. Het verhaal was ook meteen weer spannend.

Een miljoen werelden met jou was weer fantastisch. Maar, ik moet wel eerlijk zeggen dat ik ‘m lang niet zo goed vond als deel 2: Tienduizend hemels boven jou.  Ik denk dat dat komt omdat Marguerite in dit slotdeel alleen maar druk is met het redden van mensen, terwijl ze in de vorige delen echt genoot van het dimensie-reizen. Bovendien heb ik enorm heimwee naar de Rusland-dimensie met de groothertogin uit deel 2. Ik vond die wereld zó gaaf! Ik vind het fantastisch om duizend verschillende Paul Markovs tegen te komen (en om steeds weer verliefd te worden).  In Een miljoen werelden met jou was er meer plek voor actie, maar minder voor melodrama en romantiek. Ook weleens lekker, maar ik vind het romantische element van de Firebird juist zo heerlijk. Dit is echter helemaal niet als kritiek bedoeld: ik vond deel 2 zó goed dat ik eigenlijk ook niet verwacht had dat Claudia Gray daarover heen zou kunnen gaan (of ze zou Marguerite vast moeten zetten in de Rusland-dimensie haha). Een miljoen werelden met jou is en goed slotdeel van een nóg geweldigere trilogie. Ik vind dat Claudia Gray op een prachtige wijze alle touwtjes bij elkaar heeft weten te knopen in dit laatste deel. Op een gegeven moment werd ik er gewoon emotioneel van. Dat tragische, romantische element krijgt op een gegeven moment in dit boek een hele bijzondere wending en ik vond het prachtig. Ik heb meerdere malen met tranen in mijn ogen gezeten (ik ben soms echt gek op melodrama. Heerlijk!). Het einde is erg mooi en het is goed afgesloten.

Ik raad iedereen deze serie aan: het is bijzonder, uniek, spannend en vooral heel romantisch!  Houd je van een boek met goede romantiek maar ook met een krachtig verhaal? Dan is dit jouw serie! Ik hoop heel erg dat Claudia Gray meer over deze wereld gaat schrijven. Ze eindigde wel met een zin waarvan ik denk dat het een foreshadowing is, maar misschien is het wishfull thinking. In ieder geval: I love this series! Wat mij betreft een mustread.

Koop bij bol.com

One thought on “Een miljoen werelden met jou – Claudia Gray

Comments are closed.