Levensbloed – Gena Showalter

Je eerste leven is nog maar het begin… Na je dood kies je voor Myriad of Troika, twee rijken die in eeuwige strijd met elkaar verwikkeld zijn. Myriad en Troika hebben om Tenley gevochten vanwege de bijzondere kracht die ze bezit. Beide rijken zijn ervan overtuigd dat degene die haar ziel wint meer macht zal krijgen. Met haar laatste adem heeft Tenley uiteindelijk gekozen voor Troika, het rijk van licht en liefde. Dat heeft echter grote consequenties. Niet alleen verkeert ze nog steeds in gevaar, maar ook staat ze nu lijnrecht tegenover Killian, de jongen die bij Myriad hoort en die ze maar niet kan vergeten. Ondertussen dreigt Killian zijn eeuwige leven te verliezen. Hij heeft nog maar één kans op redding: Tenley verslaan in een spel dat zij nog nooit gespeeld heeft…


 

Levensbloed is uit! Allereerst: wat een prachtige cover heeft dit boek! Ik vond de cover van deel 1 ook erg mooi, maar deze wint het by far! Toevallig is deze maand de cover van het derde deel ook bekend gemaakt. Everlife, in het Nederlands Eeuwig leven (verschijnt voorjaar 2018), gaat er zo uitzien:

 

 

I luf it! Een lopende zandloper, een kapotte zandloper, een halve zandloper! Er zit vast een bepaalde symboliek in en ik denk dat het de volgende is (selecteer met je muis de tekst hieronder zodat je het kan zien. Let op: Alleen lezen als je Eerste Leven hebt gelezen!)

(Spoiler in het wit >>>) Ik denk dat de lopende zandloper op deel 1 staat voor Ten’s tijd die ten einde loopt. De kapotte zandloper met glinsterend Levensbloed (zo heet het boek ook) staat waarschijnlijk voor het feit dat Ten gestorven is in deel 1 en nu haar tweede leven begint en dus geen bloed maar levensbloed door haar aderen heeft stromen. Waar die halve zandloper dan voor moet staan weet ik niet zo goed. Misschien is het een verwijzing naar Rust (één koninkrijk)? Maar dat zou betekenen dat Ten dood zou gaan en dat zou ik heel erg vinden! (<<< Spoiler in het wit)

 

Maar nu over de inhoud: ik geef Levensbloed maar 3,5 ster omdat ik het boek overall erg rommelig vond. Ik heb wel van dit boek genoten, maar ik moest mezelf echt er toe zetten om op te letten. Ten eerste introduceert Gena Showalter de vorige personages 0,0. Ik ben best wel vergeetachtig, dus ik vind een klein subtiel opstapje altijd wel handig. Gena doet dat dus helemaal niet, dus ik zat enorm te worstelen met wie ook al weer Elizabeth, Clay, Deacon en Slaone waren. Bovendien  ontmoet je een heel nieuw scala aan personages die ook verwarring bij mij opleverden omdat ik de vorige personages al niet kon plaatsen. Daarnaast weet ik nog steeds niet wat er de eerste paar bladzijdes nou daadwerkelijk gebeurd. Het boek begint werkelijk waar zo vaag. Midden in een handeling, zonder tijds- of plekindicatie. Zo’n vaag stukje is dat!

 

Daarnaast is het verhaal minder fijn vertaald dan deel 1. Er missen aanzienlijk veel aanhalingstekens of andere interpunctie in Levensbloed. Daardoor ging ik twijfelen of bepaalde zinnen wel of niet aanhalingstekens moesten hebben. Ten is een personage dat veel denkt en tegen zichzelf praat, maar ik had het idee dat sommige zinnen (die waren opgeschreven als zijnde zinnen die ze dacht) eigenlijk hardop werden uitgesproken omdat vervolgens een ander personage er op leek te reageren. Ten is al vrij chaotisch van zichzelf en door deze missende aanhalingstekens werd het extra rommelig. Zegt ze dit nu, of denkt ze dit nu? Daarnaast zegt Ten continue ‘Briljant’! Iets waar ik mij mateloos aan irriteerde, maar daar kan natuurlijk de vertaler helemaal niks aan doen.

 

 

Desondanks deze kritiek vond ik het verhaal wel tof. Vooral het einde was steen- en steengoed. Wat een plottwist! Ik had tiental verschillende verraders en ‘vossen’ bedacht, maar niet diegene. Mijn mond zakte echt open. Bovendien eindigt het verhaal echt om te gillen. Er is een bepaald gebruik in dit boek dat zo, zo, zo oneerlijk is. Mijn hart bonkte als een malle in mijn borst en ik werd G E K. Het einde maakt dit boek. Er zit meer actie in Levensbloed dan in Eerste leven en dat vond ik ook een groot pluspunt.

 

 

 

 

Koop bij bol.com