Tower of Dawn – Sarah J Maas

Chaol Westfall has always defined himself by his unwavering loyalty, his strength, and his position as the Captain of the Guard. But all of that has changed since Aelin shattered the glass castle, since Chaol’s men were slaughtered, since the King of Adarlan spared him from a killing blow, but left his body broken.
Now he and Nesryn sail for Antica – the stronghold of the southern continent’s mighty empire and of the legendary healers of the Torre Cesme. It’s Chaol’s one shot at recovery, and with war looming back home, Dorian and Aelin’s survival could depend on Chaol and Nesryn convincing Antica’s rulers to ally with them.
But what they discover there will change them both – and be more vital to saving Erilea than they could have imagined.


 

Soms heb je weleens een discussie met iemand en dan word je heel boos omdat je zeker weet dat je gelijk hebt. Bijvoorbeeld als je vriend je beschuldigd van de autosleutel kwijtgeraakt te hebben, terwijl je hem net nog 5 minuten geleden er mee hebt zien lopen. Herken je die situatie en dat gevoel? Ja? Dat gevoel heb ik als ik negatieve recensies over Tower of Dawn lees. Alles wat die mensen zeggen maakt me zo boos omdat ik wéét dat Tower of Dawn niks meer en niks minder is dan pure awesomeness. Ik ga het zelfs brutaler stellen: die extreem negatieve recensies die je ziet op internet (vooral diegene die alleen maar zeiken dat dit boek over Chaol gaat en dat het zogenaamde Aelin verheerlijking is zonder inhoud) zijn geschreven door azijnpissers, en ik verdenk men er zelfs van dat ze het boek niet helemaal hebben uitgelezen. Want als ze dat wel gedaan hebben, dan kunnen ze niks anders zeggen dan : WAUW. WAT WAS DIT GAAF! Tower of Dawn is namelijk Fantasy op zijn best. Het leest snel, het leest lekker, de personages zijn levens echt en de wereld is zo adembenemend dat je steken in je buik krijgt van heimwee. Het is net zo goed als andere Throne of Glass boeken. Sterker nog: ik vind dit één van de beste!

Het is werkelijk waar moeilijk om goed onder woorden te brengen hoe goed dit boek is. Sarah J. Maas werkt zó hard aan al haar geweldige boeken. Ik vind het intens knap dat ze in zo’n korte tijd zo’n knaller van een boek heeft neergezet. Daarom doet het me ook zo’n zeer als mensen voordat ze het boek hebben gelezen, gaan zeggen dat het een slappe hap is omdat het boek alleen over Chaol gaat. Ik was een beetje al Chaol-fan (vooral in boek 2), maar na dit boek kun je niks anders dan van hem houden. Chaol verdiende dit  boek dat over hem is geschreven (bovendien: dit boek gaat niet alleen over Choal, maar ook over Nesryn en over iemand die we kennen uit The Assassin’s blade. Dus het is sowieso onzin dat dat gezegd wordt)

 

 

Tower of Dawn kun je én mag je echt niet overslaan in deze serie. Er zit een freaking allemachtig goede plottwist in dit boek die de hele serie in een ander daglicht zet. Ik kan er niet te veel over zeggen, maar man: wat is het goed! Bovendien levert dit boek je weer geweldige ships op, want mijn hemel- wat heb ik genoten van de romances in dit boek. Ik heb op sommige punten staan jubelen als een klein kind en ik had meerdere keren tranen in mijn ogen. Sarah J. Maas hoort wat bij betreft tot de klassiekers, en als mijn kinderen oud genoeg zijn, lees ik ze de boeken voor (wellicht dat ik dan bepaalde hete scene’s oversla haha).

 

Mijn boodschap aan jou: koop dit boek zo snel mogelijk, plan een week vrij in, en geniet! Ik moest vandaag eigenlijk werken, maar ik kon het boek de laatste 150 bladzijdes niet wegleggen (lange leve het leven van een ZZP’er. Nu moet ik alleen zaterdag gaan werken om het in te halen. Oops?). A court of mist and fury, Empire of storms en Tower of Dawn zijn mijn meest geliefde boeken ooit. Wat een avontuur, wat een emoties en wat een verhaal! Ik hield van elke bladzijde!