De slaapster en de spintol – Neil Gaiman

Meesterverteller Neil Gaiman schreef een hervertelling van Doornroosje en Sneeuwwitje, dat prachtig werd geïllustreerd door Chris Riddell. 
‘Het was zwaar geweest om te leren hoe ze sterk kon blijven, hoe ze haar eigen emoties kon voelen en niet die van een ander, maar als je eenmaal doorhad hoe het moest, vergat je het nooit meer.’
Je dacht dit verhaal misschien te kennen. Het verhaal van een wraakzuchtige bosheks. Een magische spintol. Een overwoekerd kasteel met een prinses in diepe slaap. Drie dwergen zien verder onheil aankomen, en dan besluit een koningin met sneeuwwitte huid haar trouwjurk om te ruilen voor een harnas en een zwaard.


 

Zucht, van dit boek val je toch gewoon in katzwijm? Ik had gisteren een afspraak met iemand in Utrecht en ik was een half uur te vroeg (ik neem altijd een bus eerder omdat ik bang ben dat ik vertraging heb haha), dus ik glipte heel even Broese in – en ja, toen ik dit prachtige boek zag kon ik ‘m echt niet laten liggen. Laat ik als eerste even zeggen dat ik gek ben op sprookjesboeken. Op rommelmarkten muis ik ook altijd door alle oude dozen op zoek naar hele oude uitgaves. Ik vind dat zó mooi. Dus ja, het was instant love toen ik dit boek zag. Het gebeurt nog maar heel weinig dat een Nederlandse uitgever zo veel aandacht steekt in zo’n mooie uitgave als deze. De prijs, € 22,50, best wel fors, schrok me niet eens af, want dit boek ziet er gewoon zo mooi uit. Ik stelde me al helemaal voor hoe ik later als oude vrouw hier uit ga voorlezen aan mijn kleinkinderen. Ik hoop dat Neil Gaiman hier een serie van gaat maken. Dat zou echt fantastisch staan in de kast!

 

 

Maar goed, een boek moet niet alleen maar mooi zijn. Ik was al aangetrokken tot dit boek toen Blossom Books eens een foto deelde van twee kussende meiden. Daar raakte ik heel geïntrigeerd van, dus het boek kwam meteen op mijn TBR. Ik was 20.30 al weer thuis van mijn afspraak, dus ik kroop toen direct op de bank en ging lezen met dampende thee naast me. Ik had het boek binnen één uur uit. Dure € 22,50 als je om gaat rekenen per uur haha, maar bij dit boek is dat helemaal niet erg. Het is een collector’s item. Bovendien is het verhaal geweldig. Ik heb ontzettend genoten. Het is heel magisch geschreven met waanzinnig mooie tekeningen. Ik vond de illustraties zelfs beter dan het verhaal zelf. De tekeningen zijn heel bijzonder: ze voelen heel bezield en magisch aan. Chris Riddell heeft ze gemaakt. Ze zijn zwart wit met gouden accenten. Super mooi! Ik heb wel meteen geleerd dat ik dit boek niet moet voorlezen aan mijn jonge kleinkinderen later haha. Want de tekeningen zijn best donker voor een kinderzieltje van 4 jaar oud haha.

 

Het verhaal wil ik samenvatten als ‘Niets is wat het lijkt. Laat je niet beetnemen’. Meer zeg ik niet. Ik wil namelijk niks verklappen voor je. Ik heb hardop mezelf uitgelachen toen ik aan het einde was van dit boek. Neil Gaiman kan meesterlijk vertellen en hij heeft het boek een prachtige twist gegeven. Ik vind het jammer dat het boek niet dikker was. Ik had me graag nog langer willen begeven in deze twisted sprookjeswereld. Ik had ook graag meer geweten over de personages, maar sprookjes zijn natuurlijk vaak abstract en gaat het meer om het idee van de persoon dan de persoon zelf tot in detail. Ik wil graag nogmaals herhalen dat ik hoop dat Neil Gaiman een serie hiervan gaat maken. Ik zou het fantastisch vinden!

 

 

Koop bij bol.com

One thought on “De slaapster en de spintol – Neil Gaiman

  1. Ik dacht dat hij duurder was. Vind 22,50 echt meevallen als je ziet hoe prachtig hij eruit ziet! (Een paperback van een bekende auteur is tegenwoordig vaak al rond die prijs, of duurder) Leuke post om te lezen!

Comments are closed.