Morgenster – Pierce Brown


Ik heb met trappelende voetjes afgewacht totdat eindelijk Morgenster zou verschijnen. Ik kocht het boek direct via Scheltema.nl (nooit verzendkosten! Zo fijn is dat) en ik was helemaal blij toen ik ‘m mocht ontvangen. In mijn voorgaande recensies van Rood en Gouden Zoon kun je namelijk lezen dat ik helemaal weg ben van deze serie. Het is totaal niet mijn genre (ik ben normaal high fantasy gek), maar toch sluit ik deze serie in mijn hart. Ik begon met gemixte gevoelens in Morgenster omdat ik niet wilde dat de serie zou eindigen, maar Gouden Zoon eindigde zo belachelijk intens en spannend dat ik gewoon meteen moest weten hoe het verder ging. Vanaf bladzijde 1 neemt Pierce Brown je weer mee in het verhaal, en je kan pas weer ademen nadat je het boek uit hebt.

 

Morgenster telt 600+ pagina’s, maar dat merk je tijdens het lezen echt niet. Pierce Brown schrijft snel, boeiend en vooral heel heftig. Ik heb meerdere keren het uitgeschreeuwd van frustratie. Ik moest ook op twee verschillende momenten verschrikkelijk huilen, want Pierce Brown is zo’n eikel voor zijn eigen personages. Hij slacht ze af. Je hoort weleens dat mensen het hebben over ‘een mens breken tot in zijn kern’. Weet je niet wat je daarbij moet voorstellen? Lees dan deze serie. Pierce Brown kan meesterlijk manipuleren en heeft de menselijke geest heel goed in het vizier. Hij weet precies hoe hij een bepaald personage met de grond gelijk moet maken, tot diep in zijn ziel, en jij als lezer voelt elke gebeurtenis slaan in je hart als een mokerslag. Au, au, au – dit boek doet echt zo’n zeer. Ik las het boek ‘s avonds laat om 12 uur uit, en ik kon om 01.00 uur nog steeds niet slapen omdat ik alles moest verwerken. Het is een zeer goed einde, maar de weg er naar toe doet pijn. Heel veel pijn.

 

 

Wat deze serie mede zo goed maakt is het hoofdpersonage Darrow. Hij is een levensecht personage in de zin dat hij wel een held is, maar tegelijkertijd ook eigenlijk een vervelend mannetje is dat verlangt naar wraak. Pierce Brown heeft hem echte menselijkheid gegeven. Ik kan me soms bij boeken heel erg storen aan het feit dat personages zo perfect zijn. De hunk is altijd knap, nobel, lief, zorgzaam, slim en stoer. Darrow is dat ook, maar hij heeft ook een donkere kant, en dat maakt Darrow Darrow. De wereld is levensecht: inclusief donkere hoeken van de wereld. Ik vond dat fantastisch! Pierce Brown schrijft realiteit!

 

Ik kan niet anders doen dan je deze serie ten zeerste aanraden. Ik hoop dat er een serie van komt. Ik wil Darrow wel op groot doek zien! Het krachtige plot leent zich fantastisch voor een serie met al die intense cliffhangers!

 

 

Darrow had in vrede kunnen leven, maar zijn vijanden verklaarden hem de oorlog. De Gouden overheersers eisten zijn gehoorzaamheid, hingen zijn vrouw op, en hebben van zijn volk slaven gemaakt. Maar Darrow is vastbesloten terug te vechten. Hij riskeerde alles door zichzelf te transformeren en zo in de Gouden maatschappij te infiltreren. Hij heeft gevochten om de genadeloze rivaliteit te overleven die de machtigste krijgers van de Gemeenschap voortbrachten, hij wist op te klimmen tot de hoogste rangen, en hij heeft geduldig gewacht met het ontketenen van de revolutie die de hiërarchie van binnenuit zal breken.
Eindelijk is de tijd gekomen.
Maar het plichtsbesef en het verlangen naar wraak zitten diep, aan beide kanten. Darrow en zijn wapenbroeders staan tegenover een vijand zonder geweten of genade. Onder die vijanden zijn er die Darrow ooit als vrienden beschouwde. Om te winnen moet Darrow degenen die geboeid en gebroken in de duisternis opgroeiden zien te inspireren. En moet hij ervoor zorgen dat ze hun ketenen verbreken, om een einde te maken aan de wereld die hun wrede meesters hebben gemaakt, en om zo het bestaan op te eisen dat hun zo lang geleden is ontnomen. Een bestaan dat te mooi is om op te geven

 

Koop bij bol.com