Alles behalve oké – Laura Steven

 


Dit boek mag wat mij betreft allemaal prijzen winnen. Een prijs voor best geschreven boek, een prijs voor het grappigste boek, maar vooral: een prijs voor meest scherpzinnige én eerlijke boek. Alles behalve oke is niet alleen een boek dat hilarisch is om te lezen, het is ook zó steengoed. Toen ik het boek uit had, was het eerste dat ik zei tegen mijn moeder ‘Wauw, dit boek moeten mijn kinderen later verplicht lezen als ze naar de middelbare school gaan.’.

Alles behalve oke gaat over Izzy die slachtoffer wordt van slutshaming en wraakporno. Laura Steven heeft op waanzinnig sterke wijze een kijkje in het hoofd gegeven van Izzy. Ik voelde zó met haar mee. Soms ging ik met een steen in mijn maag of misselijkheid in mijn buik naar bed. Het boek greep me enorm aan. Dat komt denk ik vooral omdat ik slutshaming ook van dichtbij heb meegemaakt: ik was zelf niet het slachtoffer, maar een meisje uit mijn klas. Dit meisje stuurde in haar verliefdheid een foto van haar blote borsten naar haar crush, en deze – sorry voor mijn woorden – hondenlul, stuurde deze foto door naar zijn vrienden. Je raadt het al: de eerst volgende dag had de hele school deze foto gezien. Ik had de foto zelfs ineens, ongevraagd, in mijn inbox van mijn mail zitten. Het was voor haar vreselijk. En raad eens? Natuurlijk noemde haar iedereen een slet, een hoer, een afgelebberde boterham. Ik deed niet mee aan deze uitingen, maar ik ging er ook niet tegenin. Als puber heb je nog niet door hoe schadelijk dit voor dat ene meisje is geweest, en Alles behalve oke heeft me dat haarscherp laten zien.

Ondanks het eigenlijk wel zware onderwerp is Alles behalve oke super hilarisch en heel erg leuk om te lezen. Izzy is geniaal in haar gedachten. Ik heb een paar keer hardop gelachen en sommige vergelijkingen waren zo vreemd, maar tegelijkertijd zó goed gevonden.

 

4,5 ster dus voor dit geweldige boek! Geen vijf sterren omdat ik het einde een beetje afgeraffeld vond, maar ik heb begrepen dat er een vervolg op dit boek komt JEEJ! Wellicht rond Laura het dan mooi af. Voor nu in ieder geval: lees dit boek!

 

Izzy O’Neill hier! Straatarme wees, ambitieuze cabaretier en Ongelooflijke Slet, als je de roddelsites tenminste mag geloven…

Izzy had nooit verwacht dat ze op haar achttiende het slachtoffer zou zijn van een internationaal online-schandaal. Maar als expliciete foto’s van haar met de zoon van een politicus online komen te staan, laten treiteraars niets van haar heel. Gewapend met een enorme bak nacho’s en haar beste vriendin Ajita als steun en toeverlaat, probeert ze het van zich af te lachen. Maar als de dagelijkse slutshaming verergert, leert ze snel dat de wereld tienermeiden niet oké behandelt. Allesbehalve oké zelfs.

De scherpe humor en schokkende realiteit maken van Alles behalve oké een gedurfd, onthullend en noodzakelijk boek.

Koop bij bol.com