Noorse goden – Neil Gaiman

Gaiman verwerkt de losse Noorse mythen tot een doorlopend verhaal dat begint met het ontstaan van de legendarische negen werelden en duikt dan in de levens van goden, dwergen en reuzen. Zo moet Thor zich vermommen als vrouw – lastig, met een baard en onstilbare honger – om zijn gestolen hamer terug te krijgen. Het bloed van Kvasir – de scherpzinnigste god van allen – wordt in honingwijn veranderd en geeft de drinkers ervan magische krachten. Het boek bereikt zijn piek aan het einde met het epische verhaal van Ragnarok: de ondergang van de goden en de geboorte van een nieuwe tijd en nieuwe mensen.

Noorse Goden kwam al een tijdje geleden uit. Soms moet je echt zin hebben in een boek voordat je het oppakt. Dat had ik bij dit boek absoluut. Als ik namelijk een boek zoals Noorse Goden – een boek vol kunsthistorische en mythologische weetjes – ga lezen, wil ik lekker ontvankelijk zijn en er ook vooral van leren. Toen ik dit boek namelijk las had ik door dat ik het echt zat te bestuderen als een tof studieboek!

Neil Gaiman kan namelijk mythologie op een zeer ontvankelijke en smaakvolle manier vertellen. Ik heb er weer van genoten! Ik heb dit boek echter maar vier sterren gegeven, omdat ik wat miste in dit boek. Je hebt het namelijk zo uit en bevat maar 16 hele korte verhalen waar sommige goden maar amper in voor komen. Ik ben aardig bekend in de Noorse Mythologie (mijn wolfshond heet niet voor niks Odin =P) en weet dat er veel meer verhalen zijn. Ik vraag me af waarom Neil ervoor gekozen heeft om deze verhalen eruit te halen en meer niet.

Het was geen sluitend verhaal, maar daar kan Neil Gaiman niks aan doen. Waarom de Noorse Goden bijvoorbeeld slapen tot Ragnarok weten we niet (die verhalen hebben vast bestaan, maar die zijn verloren gegaan). Daarom leest dit boek een beetje als een gatenkaas. Ik had graag meer over Freya willen lezen en over Odin zelf. Er zijn veel vertellingen over deze Noorse goden in de 16e, 17e en 18e eeuw, maar ik denk dat Neil deze verhalen heeft afgedaan als ‘niet origineel’ en alleen de oudste verhalen heeft gepakt. Dat kan, maar dat weet ik niet zeker. Daarvoor weet ik te weinig over deze mythologie.

Als je geïnteresseerd bent in deze mythologie moet je het boek zekersteweten lezen! Ik weet zeker dat je alle verhalen beter onthoudt dan welk studieboek dan ook, want Neil brengt ze tot leven!