Zonderling – Laini Taylor

De droom kiest de dromer, niet andersom.
Wie is de blauwe godin uit Lazlo’s dromen? Hoe kon hij over haar dromen voordat hij wist dat ze bestond? En als alle goden dood zijn, waarom lijkt zij dan zo echt? 
Al sinds zijn vijfde is junior bibliothecaris Lazlo Zonderling geobsedeerd door de mythische stad Ween, die tweehonderd jaar geleden gescheiden werd van de rest van de wereld. Het vergt echter meer moed dan Lazlo in zich heeft om zijn vertrouwde leven om te gooien en naar de stad op zoek te gaan. Dan doet zich een prachtige kans voor: een groep legendarische krijgers uit Ween heeft zijn hulp nodig bij het oplossen van een mysterieus probleem. Lazlo moet deze kans grijpen of zijn droom voor altijd verliezen.

Is alles van Laini Taylor gewoon steengoed? JA! Ding, ding, ding, het ‘een nieuwe favoriet’-alarm gaat af! Als je mijn Instagramaccount in de gaten houdt, heb je vast weleens gemerkt dat ik een dolle fan ben van de A daughter of smoke and bone series van Laini Taylor. Het is gewoon perfectie. Wát een schrijfster. Ik had dus mega, mega, mega hoge verwachtingen van Zonderling en mijn hemel: het is zó waargemaakt.

Zonderling is buitengewoon magisch, zeer realistisch en beeldend beschreven, absoluut uitzinnig en gewoon AWESOME! Ik zit op het punt dat ik dit boek zó goed vind, dat ik niet eens kan verwoorden waarom.

Lazlo, het hoofdpersonage, voelt meteen als thuis en hij neemt je mee in zijn wondere dromen over verre landen en magische steden. Als blijkt dat Ween echt bestaat ga je met hem mee naar deze wereld. Zoals ik van Laini ben gewend is de wereld weer ijzersterk in elkaar gezet. Elke steen, elke ster: het klopt gewoon! Als ik mijn ogen dicht doe, duikt Ween zo weer voor me op. Het is pure magie wat Laini met haar wevende woorden doet. Ik ben verliefd!

Het verhaal van Zonderling is totaal anders dan het verhaal van de
A daughter of smoke and bone series maar er zijn wel dezelfde elementen: inheemse culturen, magische wezens, mythische demonen, waarachtige goden en een zeer sterk verhaal. Wat baalde ik toen ik dit boek uit had. Ik heb deel 2 NU nodig. Het einde is heartbreaking, maar ook zó mooi.

Ik heb op internet gelezen dat mensen het verhaal soms verwarrend vinden, maar ik spreek dat echt tegen. Het verhaal is helemaal niet wazig of verwarrend opgeschreven. Ik raad je wel aan om de Nederlandse vertaling te lezen, want Laini’s schrijfstijl is heel pittig in het Engels. Als je in je eigen moedertaal leest, krijg je gewoon meer mee. Zonderling verdient de ‘full experience’.

Conclusie: LEES DIT BOEK!