De Genadigen – Margaret Owen

Fie leeft volgens één regel: zorg voor je eigen mensen. Ze behoort tot de Kraaien, de laagste kaste van het land. Ze worden opgejaagd, uitgespuugd door de bevolking, en ze hebben vrijwel geen rechten. Toch wordt er verwacht dat ze hun enige plicht vervullen: het ophalen en uit hun lijden verlossen van pestslachtoffers. Dus als Fie met haar Kraaien naar het paleis wordt geroepen voor de kroonprins, hoopt ze uitbetaald te worden voor de rest van haar leven.

Als blijkt dat kroonprins Jasimir en zijn lijfwacht Tavin hun dood in scène gezet hebben, is Fie klaar om haar verlies te nemen – en misschien ook wel om hen te vermoorden. Ze besluit echter een deal met de prins te sluiten: zij beschermt hem tegen de meedogenloze koningin, prins Jasimir zal de Kraaien beschermen als hij eenmaal regeert.
De vraag is of dat lukt, met een onvoorspelbare groep Kraaien, weerbarstige magie en het gevaar dat altijd op de loer ligt.

‘Je hebt fantasy en je hebt FANTASY’ schrijft uitgever Myrthe in een notitie voorin dit geweldige, waarachtige, FANTASTISCHE boek. En daar kan ik alleen maar heel hard ‘Hear, hear!’ om schreeuwen. De Genadigen blies mij van mijn leesstoel af en ik ben een kraaiende fan!

Dit boek ontving ik als recensie-exemplaar en van de uitgeverij kreeg ik daar een heel tof goodiepakket bij. Toen ik tussen de goodies snuffelde, kreeg ik al het idee dat ik dit een heel tof boek ging vinden. Een veer, een ketting met een tand (die ik bijna de hele vakantie gedragen heb en heel veel (rare) reacties op gekregen heb, haha), een glitterkroontje, een kastenkaartje en twee boekenleggers. Super, super tof!

Wat mij met name is bijgebleven van dit ijzersterke boek is zijn uniekheid en de intro: ik heb het maar heel weinig, maar van de eerste hoofdstukken van De Genadigen kreeg ik ijskoud kippenvel. Ik vond het ge-wel-dig. Het is zó goed beschreven en prikt je zenuwen. Ik kan je eerlijk zeggen dat ik nog niet eerder zo’n intense leeservaring heb meegemaakt bij de eerste hoofdstukken. Het was intens!

De Ganadigen is ijzersterk, goed opgebouwd en heeft een geweldige worldbuilding. Alles klopt! Ik vond het jammer dat er geen landkaart in het boek zat, want ik had graag de wereld vanuit de lucht willen zien. De kasten vond ik erg origineel, en met name de bijbehorende rechten. Magie is als een klein snufje zout door het verhaal heen gemixt en het past er perfect bij. De opbouw naar het plot gaat in razendsnelle, scherpe bochten en verwarrende loops waardoor het totaal niet voorspelbaar is. De ontknoping was bevredigend en van dezelfde sterke kwaliteit.

Dus ja, ik ben fan van de Genadigen en blijf mijn ketting met trots dragen terwijl ik uitkijk naar deel 2 (en als er een volgende editie van YALFest komt, hoop en bid ik, dat Margaret komt!)