Pan’s Labyrint – Cornelia Funke

Indringende en adembenemende YA fantasyroman gebaseerd op de film Pan’s Labyrinth

In het Spanje van de jaren ’40 gaat Ofelia met haar moeder bij haar stiefvader wonen. Hij is officier in het leger van Franco en heeft zijn hoofdkwartier in een afgelegen molen in een donker bos. Ofelia’s moeder is zwanger en wordt al snel na de verhuizing ziek. Terwijl haar moeder elke dag zwakker wordt en de wrede aard van haar stiefvader zich steeds meer openbaart, beginnen voor Ofelia de grenzen tussen fantasie en werkelijkheid te vervagen. Ofelia ontdekt in de buurt van het bos een verborgen wereld, die aanvankelijk sprookjesachtig lijkt maar steeds gruwelijker wordt…

Toen ik nog op de middelbare school zat, had ik het ‘probleem’ dat ik graag veel wilde lezen, maar ik wist niet wát precies. Ik had net de boeken van Narnia, Twilight en Divergent verslonden, maar ik wist niet waar ik het zoeken moest. De boekencommunity was er toen nog niet en uitgeverijen deden nog weinig aan publiciteit. Ik klaagde bij een vriendin en zij raadde mij toen ‘alle boeken van Cornelia Funke’ aan. Ik begon in de serie van Hart van Inkt en oh man – wat was deed een feest voor mijn lezershart! Cornelia Funke is één van mijn lievelingsschrijvers en ik wil gewoon alles van haar gelezen hebben. Toen ik hoorde van Pan’s Labyrint wist ik het meteen: ik wil dit nú lezen!

In vergelijking met Hart van Inkt is Pan’s Labyrint geen kinderboek, maar een Young Adult boek. Aan de schrijfstijl merk je daar niks van, maar aan de intensiteit van het verhaal wel. Er is sprake van expliciet geweld die je niet zult vinden in kinderboeken. Maar de magische schrijfstijl van Cornelia Funke blijft. Ik vond daarom Pan’s Labyrint uniek! Het verhaal doet namelijk een beetje middle grade aan (het meisje is ook jong), maar de setting en de gebeurtenissen zijn absoluut YA. Ik vind dat dit boek het beste heeft van beide genres!

Pan’s Labyrint is magisch, donker en mysterieus. Het leest als een mythische klassieker en je wordt helemaal het verhaal ingetrokken. De personages zijn goed uitgewerkt ondanks dat het verhaal niet heel lang is.

Het einde is bitterzoet, maar op zijn eigen manier loopt het goed af. Ik ben nu heel erg benieuwd naar de film, want deze heb ik nog niet gezien. Zou het boek beter zij dan de film? Dat weet ik bijna wel zeker, want Cornelia Funke overrule je niet met een film. Zij is gewoon de beste!