Nocturna – Maya Motayne

Finn is een dief die haar gezicht met haar magie kan veranderen. Handig, maar daardoor kan ze zich bijna niet herinneren hoe ze er ├ęcht uitziet.
Alfie is een prins die nooit voorbestemd was om koning van San Cristobal te worden. Maar als zijn oudere broer wordt vermoord, verandert zijn lot voor altijd.
Finn en Alfie raken verwikkeld in een stormachtig avontuur wanneer ze samen per ongeluk een duister kwaad ontketenen. Een kwaad zo groots, dat het de wereld kan vernietigen. Finn en Alfie moeten alles op alles zetten om hun fout terug te draaien.

Is het geen plaatje? Nocturna is een prachtige hardback met een hele vette kaart voorin. De synopsis van Nocturna sprak me meteen aan en gaf me een beetje A Darker Shade of Magic vibes, maar was dat terecht?

In eerste instantie was ik niet zo’n fan van Nocturna. Ik kwam er maar langzaam in. Op de een of andere manier vond ik de zinsopbouw heel onlogisch, maar achteraf gezien denk ik dat het komt omdat er best veel Spaans (of is het Portugees?) in dit boek staat. Ik spreek deze taal absoluut niet, dus het was soms een beetje puzzelen. Zo heb ik bijvoorbeeld in het boek geen goede uitleg van het woord ‘propio’ gelezen, eveneens van “Maltido’ (nu denk ik dat het een soort ‘shit’ of ‘fuck’ is). Er staat ook geen woordenlijst achterin het boek.

Maar als je dat loslaat heeft Nocturna alle ingredi├źnten die een leuk fantasy boek nodig heeft. Pas het in het rijtje van A Darker shade of Magic? Niet helemaal vind ik. Er is inderdaad sprake van stoere magie, goede personages (een hele leuke prins), een groot kwaad en spanning. Maar in Nocturna strijden de personages tegen een extern kwaad en bij A Darker Shade of Magic is dat wat gecompliceerder: daar vechten de personages ook tegen serieus kwaad in zich zelf en is er sprake van meerdere dimensies. In Nocturna is daarentegen weer sprake van magische, speciale objecten, en dat vind ik heel erg leuk. Zou jij een onzichtbaarheidsmantel willen hebben? Ik wel!

Het is me onduidelijk of Nocturna een standalone is, of een serie. Op Goodreads staat dat het een serie is, maar eigenlijk vind ik het boek heel goed afgesloten. Vooral het einde vond ik heel tof. Eindelijk een boek waar het niet alleen maar om de romantiek gaat! Halleluja! Het einde maakte mijn twijfels aan het begin helemaal goed. Er zijn maar weinig schrijvers zo stoer om het tegelijkertijd zo open, maar ook gesloten op een bepaalde manier af te sluiten (als je het leest, weet je wat ik bedoel).

Nocturna is een boek vol spanning, ontwikkelingen en een goed afsluitend plot. Een aanrader voor iedereen die van magie, leuke, hopeloze prinsen en duistere krachten houd.