De Winter van de Heks – Katherine Arden

Het lot van de mensheid en de magische wezens die haar omringen, ligt in de handen van Vasya in dit laatste deel van Katherine Ardens trilogie, die begon met De Beer en de Nachtegaal.

De Winter van de Heks is hét perfecte boek tijdens de winter, opgekruld op de bank, met kruidige, hete thee en een kleurrijk gehaakt kleedje. Het is een fantastische combinatie van een mooi verhaal verweven met oude sprookjes. Ik was voor deze serie onbekend met Russische sprookjes en folkore, maar nu wil ik meer en meer!

Ik denk dat iedereen – thiller, YA, NA, Roman en Non-fictie liefhebbers – deze serie op zijn eigen manier wel kan waarderen. Dit boek heeft namelijk voor iedereen iets. Iedereen kan ook wel de sprookjes van Grimm waarderen. Bezoekers en bewonderaars van de Efteling moet sowieso deze serie proberen. Er zitten wel fantasy en magie elementen in, maar het is niet goedkoop of erboven op liggend. Het is een casuel, mooie, alledaagse soort van magie. Een magie waar ik zelfs een beetje echt in geloof.

De Winter van de Heks is de conclusie van de serie, en ik vond het een waardige afsluiter. Ik heb me geen moment verveeld en het verhaal van Vasja wordt mooi afgesloten. Ik vind het bovendien ontzettend mooi beschreven en ingevuld. Ik waande me even in oud, donker Rusland.

Ik raad iedereen aan om dit boek te lezen in de winter. Het boek beleef je op het beste met een geurende kachel aan en sneeuw buiten. Omdat wij helaas bijna nooit gezegend zijn met sneeuw, zou ik lekker waxine lichtjes aan doen, chocomelk of thee maken en GENIETEN! Want dat ga je zeker doen!