Het Hart en de Kroon – Jana Hoch

De zestienjarige Grace heeft niet zo veel met paarden – en nog minder met prinsen en prinsessen. Toch komt haar zomerstage in de stoeterij van de koninklijk familie precies op het goede moment. Alleen krijgt ze al op de eerste dag ruzie met Edward, de paardentrainer. Hij verdenkt haar ervan een geheim te hebben en haalt alles uit de kast om erachter te komen wat het is. En alsof dat nog niet vervelend genoeg is, komt kort na deze aanvaring prins Tristan aan bij het koninklijke buitenverblijf en zet hij Grace’ leven op zijn kop. Veel te laat beseft ze dat ze verliefd aan het worden is… en ook nog eens precies op een jongen bij wie ze eigenlijk ver uit de buurt zou moeten blijven. 

De Kroon en het Hart is een heerlijke YA die niet alleen voor paardenfans lekker smulmateriaal is. Ik moet toegeven dat het verhaal mij in eerste instantie trok, omdat ik vroeger gesmuld heb van series zoals Heartland en Floortje op ponycamp enzo. Ik heb vroeger ook paard gereden en het is een liefde die nog steeds in mijn hart schuilt. Maar toen ik eenmaal bezig was met De Kroon en het Hart werd me al heel snel duidelijk dat dit geen paardenmeisjes-boek is. Het is gewoon een lekker romatisch boek dat zich afspeelt op een manage!

Iemand die niet kan paardrijden en het ineens super goed kan en dezelfde maand nog mee doet met een wedstrijd en eerste wordt, iemand die het ‘ontembare paard’ temt, iemand die een magische band heeft met paarden en zo een echte paardenfluisteraar is op het, letterlijk, magische af: dat zijn allemaal elementen die ik een ‘Penny gehalte’ noem. Dit zijn eveneens onderdelen die me helemaal niet trekken in paarden boek. Dat over de top ‘Dit paard is ontembaar en ik zwaai met mijn hand en het wordt een poesje’ vind ik altijd al een beetje meh. Het moet wel geloofwaardig blijven. Goddank heeft dit boek helemaal geen Penny gehalte. Ja, er zijn goede trainers, maar dit is tot stand gekomen door jaren en jaren training. Geen magische momenten en overtrokken emo-gebeurtenissen: alles blijft gewoon lekker low key. Daarom is De Kroon en het Hart ook goed leesvoer voor mensen die niet perse van paarden houden.

Het is gewoon lekker romantisch, het voert je mee naar een elitaire wereld (ik hou daar altijd wel van, shiny and classy rich bitches!), het verhaal is makkelijk maar zoet, en je leest het zo weg. Voor mij heeft dit boek dus alle ingrediënten voor een lekkere leeswegavond. Ik ben benieuwd naar het tweede deel in komend voorjaar!