Legend – Marie Lu

Legend - Marie Lu

rating 4 vd 5 - Sophie

Legend speelt zich af in het Los Angeles van 2130, dat ondergelopen is na een overstroming.
De 15-jarige June, telg uit de elite van de Republiek, is een wonderkind. Ze is gehoorzaam en loyaal en wordt dan ook klaargestoomd voor een van de belangrijkste functies in de militaire rangorde van haar land. De eveneens 15-jarige Day, geboren in een sloppenwijk, is de meest gezochte crimineel van de Republiek.
Normaal gesproken zouden hun wegen zich nooit kruisen, maar dat gebeurt wel als de broer van June, een belangrijke militair, wordt vermoord en Day de hoofdverdachte is. De overheid opent de jacht op hem. Een ultiem kat-en-muisspel tussen June en Day gaat van start: zij wil haar broers dood wreken, terwijl hij probeert uit handen van de overheid te blijven en intussen ook nog zijn familie wil redden van een mysterieuze epidemie.
Maar dan komt June erachter dat de overheid iets met haar broers dood te maken heeft en er alles aan doet om dat verborgen te houden.

Zullen we eerst een momentje stilstaan bij de schitterende kaft van dit boek? Zo zie ik mijn boeken het liefst: één solide achtergrondkleur waarop vervolgens een symbool of ander element staat. Daarbij grijpen het zilver en goud meteen de aandacht, en ik kan je vast verklappen dat het niet alleen de kaft is die bewonderenswaardig is! Het boek stond al eeuwen op mijn to-read lijst (oké, misschien geen eeuwen, maar wel lang) en enkele weken terug hield ik het niet meer: ik snaaide het virtuele boek van de virtuele boekenplank, gooide het in mijn virtuele winkelwagentje en bracht de daarop volgende dagen door op de uitkijk voor de niet-virtuele postbode. Best feeling in the world wanneer dat witte bezorgbusje dan voor je huis stopt… 🙂

Legend is het eerste boek uit de gelijknamige trilogie van Marie Lu. Het boek is niet per se onbekend, maar het is toch zeker niet zo explosief doorgebroken als bijvoorbeeld Divergent. (Wat niet is kan nog komen: hoewel The Maze Runner van James Dashner al in 2009 uit was, is het boek pas in 2014 gehypet) Het boek is dystopian, en is verteld vanuit zowel het perspectief van Day, als van June. Hier had ik in het begin wat moeite mee, omdat ik niet vond dat de karakters echt hun eigen stem hadden. Ik vond met name Day’s benadering van dingen veel te vrouwelijk aandoen. Naarmate het boek vorderde, veranderde dit en voelden de karakters natuurlijker aan. Daarbij is het een stuk interessanter (en misschien ook wel realistischer) om een verhaal vanuit twee totaal verschillende perspectieven te bekijken. Iets wat ik ook fijn vind aan de personages die Marie Lu in Legend voorstelt, is dat het er niet méér zijn dan nodig is voor het verloop van het verhaal. Als er iets is waar ik op afknap, is het een eerste hoofdstuk met een heel leger aan personages dat ik moet leren kennen. #brainoverload

Evenals de individualiteit van de karakters, kwam ook de spanning van het plot voor mijn gevoel pas later in het boek op gang. Maar toen ik er eenmaal goed in zat, wilde ik het niet meer wegleggen! Het verhaal heeft verschillende, kleinere subplots die allemaal met elkaar verweven zijn. Er is niets prettiger dan dat ‘Aha-momentje’ wanneer iets dat in hoofdstuk 1 tussen neus en lippen door vermeld werd in hoofdstuk X als cruciaal element naar voren komt. Aan dit soort kleine dingetjes kan je merken dat Marie Lu het plot van dit boek (en van de gehele trilogie) met aandacht heeft bedacht en uitgewerkt. Als je in het begin dus net als ik nog even in het verhaal moet komen: keep going. Good stuff is on its way. De thema’s van de subplots zijn onder andere corruptie, romantiek, verraad, vriendschap en “arm vs. rijk”. Als dat geen ingrediënten zijn voor een goed verhaal, dan weet ik het ook niet meer! 😉

Al met al is Legend de moeite van het lezen zeker waard! Net als bij een achtbaan is de opbouw wat traag, maar als je dan bovenin bent en begint aan de afdaling… Hold on tight, because you’re in for an amazing ride!
Ik daag jullie uit om ook aan boord te gaan van dit ritje. Wedden dat je er een adrenaline-kick aan overhoudt? 😉 – SH

Geïnteresseerd? Bestel Legend eenvoudig en goedkoop bij the Book Depository!
Paperback of Hardback

Lees je toch liever in het Nederlands? Bestel Legend dan hier op Bol.com. (Nu [22-01-2015] voor maar €5!!)

Free Delivery on all Books at the Book Depository