The Darkest Minds – Alexandra Bracken

The Darkest Minds

rating 5 vd 5 - SophieWhen Ruby woke up on her tenth birthday, something about her had changed. Something alarming enough to make her parents lock her in the garage and call the police. Something that gets her sent to Thurmond, a brutal government “rehabilitation camp.” She might have survived the mysterious disease that’s killed most of America’s children, but she and the others have emerged with something far worse: frightening abilities they cannot control.

Now sixteen, Ruby is one of the dangerous ones.
When the truth comes out, Ruby barely escapes Thurmond with her life. Now she’s on the run, desperate to find the one safe haven left for kids like her—East River. She joins a group of kids who escaped their own camp. Liam, their brave leader, is falling hard for Ruby. But no matter how much she aches for him, Ruby can’t risk getting close. Not after what happened to her parents.
When they arrive at East River, nothing is as it seems, least of all its mysterious leader. But there are other forces at work, people who will stop at nothing to use Ruby in their fight against the government. Ruby will be faced with a terrible choice, one that may mean giving up her only chance at a life worth living.

Het is maar zelden dat ik niets heb aan te merken wanneer we het hebben over een boek. Er is vrijwel altijd wel iets dat voor mijn gevoel niet klopt, of dat niet genoeg is uitgewerkt. Het lijstje met boeken dat in mijn ogen ‘perfect’ is, is daarom heel, heel erg kort. Maar… Na het lezen van The Darkest Minds is het iets langer geworden. (Voor zover er een ‘perfect’ boek bestaat in een wereld van subjectiviteit 😉 )

Ken je de hersenpan van Perkamentus nog? Hij had een gigantische verzameling van buisjes met hersenspinsels, en als hij de inhoud daarvan in zijn hersenpan deed, kon hij de herinneringen dusdanig levendig aanschouwen dat het leek alsof hij er zelf bij was. Nou, stel je nu voor dat het boek de hersenpan is en de woorden de hersenspinsels. Duik in The Darkest Minds en waan je volledig in het verhaal! 

Alexandra Bracken’s schrijfstijl is levendig, ongeforceerd en bovenal verslavend. Je racet door de bladzijden heen, hongerig naar méér. Stukje bij beetje geeft ze je de informatie die je nodig hebt om het verhaal te snappen, maar niet meer dan nodig is, waardoor je continu nieuwsgierig blijft naar wat er komen gaat. En er komt genoeg! Ik heb ooit gelezen dat mensen helemaal niet willen lezen over personages die gelukkig zijn, omdat dat al snel gaat vervelen. We lezen omdat we graag conflict willen zien, en dan bedoel ik niet alleen ruzie en achtervolgingen, maar tegenslagen in het algemeen, hoe klein ook. Ruby en de andere hoofdpersonen krijgen meer dan genoeg te verduren om ons als lezers geboeid te houden; als ik het boek na een paar hoofdstukken even aan de kant legde, dacht ik precies te weten waar het verhaal naartoe ging. Als ik dan weer verder las, bleek er iets totaal anders te gebeuren dan ik verwacht had! Vreselijk knap en spannend hoe het verhaal steeds een andere richting in gestuurd wordt. (En soms ook gekmakend! Ik heb verscheidene keren met bonzend hart en een brok in mijn keel op de bank gezeten!)

De hoofdpersonages zijn goed uitgewerkt. Je kan merken dat Bracken voor ieder van hen een eigen achtergrondverhaal heeft bedacht dat hun motivaties en acties verklaart. Ruby, Liam, Chubs, Zu, Clancy,…; allemaal 180° verschillend van elkaar, maar allemaal even loveable op hun eigen manier. Kan je verliefd worden op fictieve personages? Want dan denk ik dat ik misschien een beetje een crush heb op Liam 🙂

Heb je zin in een dystopische trilogie die (dare I say it?) spannender is dan Divergent? En wil je ondervinden welk boek Sophie’s huidige favoriet van 2015 is? You know what to do 🙂 – SH

Geïnteresseerd? Bestel The Darkest Minds eenvoudig en goedkoop bij the Bol.com!
Paperback of Hardback

NB: Dit boek is helaas nog niet in het Nederlands uitgegeven.

Free Delivery on all Books at the Book Depository

3 thoughts on “The Darkest Minds – Alexandra Bracken

Comments are closed.