Unwind – Neal Shusterman

Unwind - Neal Shusterman

rating 3,5 vd 5 - Sophie

The Second Civil War was fought over reproductive rights. The chilling resolution: Life is inviolable from the moment of conception until age thirteen. Between the ages of thirteen and eighteen, however, parents can have their child ‘unwound,’ whereby all of the child’s organs are transplanted into different donors, so life doesn’t technically end. Connor is too difficult for his parents to control. Risa, a ward of the state, is not talented enough to be kept alive. And Lev is a tithe, a child conceived and raised to be unwound. Together, they may have a chance to escape and to survive.

Unwind is het eerste boek in een serie van vier delen; De Unwind dystology. Het is alweer een tijdje geleden dat ik dit boek gelezen heb, (Oktober 2014) maar omdat ik onlangs begonnen ben ik het tweede deel van de serie en ik de recensie daarvan graag met jullie wil delen, heb ik besloten mijn recensie van het eerste deel alsnog voor jullie te schrijven.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik Unwind tegenkwam op Goodreads. Vanwege de kaft en de synopsis werd ik enorm nieuwsgierig naar het verhaal, en aangezien ik een zwak heb voor mooie boeken voor in mijn kast, plofte het enkele dagen later op mijn deurmat. Het hele concept klonk zo heerlijk angstaanjagend dat ik hoopte in foetushouding en met duim in mijn mond wiegend te eindigen. (Net als bij horrorfilms waarvan je bepaalde scènes eigenlijk helemaal niet wil zien, maar te gefascineerd bent om weg te kijken. Does that sound familiar? 😉 )

Ik weet eigenlijk niet precies waar ik nou helemaal op gehoopt had. Uitgebreide omschrijvingen van het uiteen halen van de personages? Bloederige organen die je om de zoveel pagina’s om de oren vliegen? Of gewoon de bloedstollende spanning dat je hoofdpersonages elk moment uit elkaar gehaald kunnen worden? Voor degenen onder ons die een minder sterke maag hebben: maak je geen zorgen. Het boek is bloedstollend spannend zónder er letterlijk bloederige elementen bij te hoeven betrekken!

Zoals uit de synopsis al op te maken is, wordt Unwind vanuit het perspectief van drie personages verteld. Alle drie deze personages krijgen te maken met het proces van ‘Unwinding’, maar ze rollen er alledrie vanuit een ander standpunt in. Je hebt Connor, Risa en Lev, en stiekem vond ik alleen Connor een prettig personage. Hij is een beetje de tough-guy, de ontspoorde tiener met een gouden hartje. Risa daarentegen kwam op mij meer over als een wat onzeker typetje met een minderwaardigheidscomplex, en Lev… Lev is een heilig boontje, maar tegen het einde van het boek vond ik hem ook wel leuk! De paden van de drie kruisen, waarna een onwaarschijnlijk maar interessant verbond ontstaat. Ik vind het erg goed dat Shusterman het verhaal vanuit zoveel mogelijk perspectieven benaderd heeft. Het idee biedt immers veel mogelijkheden, die hij op deze manier optimaal kan benutten.

Er zitten wat slim verweven subplotjes in, maar het verhaal richt zich voor het grootste deel op het (permanent) ontsnappen aan de geduchte Unwinding. Als je van romantiek houdt, zit je bij Unwind niet in de goede hoek. Het boek stroomt over van de actie, waardoor er eigenlijk niet eens plek meer was voor iets ‘onbelangrijks’ als liefde. (Ik typ dit wel, maar ik vind liefde in boeken echt überbelangrijk, dus stiekem miste ik het wel een beetje)

Unwind is een boek dat uiterst geschikt is voor zowel jongens als meiden. Het wordt leuker naar het einde toe, en van wat ik nu gelezen heb van het tweede boek in de serie, wordt het óók nog eens spannender naarmate je verder komt in de serie 😉 Try it and let me know what you think! – SH

Geïnteresseerd? Bestel Unwind eenvoudig en goedkoop bij the Book Depository!
Paperback

Lees je liever in het Nederlands? Bestel Gesplitst dan hier via bol.com

Free Delivery on all Books at the Book Depository


Unwind was één van de boeken waarbij jullie konden aangeven welke editie jullie het mooiste vonden! Bij de uitslag moest ik toch wel even slikken, want waar kaft C mijn teerbeminde lieveling was, zagen de statistieken er na stemming als volgt uit:

Kaft A: 50%
Kaft B: 37,5%
Kaft C: 12,5%…

Ach, smaken verschillen! De Nederlandse editie heeft kaft B overigens 🙂

Choose - Unwind