Eleanor & Park – Rainbow Rowell

Eleanor & Park

rating 4 vd 5 - Sophie

Dit intrigerende boek vertelt het verhaal van de twee buitenbeentjes Eleanor en Park, tijdens één schooljaar in 1986. Ze delen hun passie voor stripboeken en muziek. Ze zijn slim genoeg om te weten dat een eerste liefde bijna nooit standhoudt, maar ook dapper en wanhopig genoeg om het te proberen.


Ik ga deze recensie atypisch beginnen. Normaal gesproken begin je een recensie natuurlijk door te vertellen wat je van het boek in kwestie vond, maar ik wil het even hebben over The Fault In Our Stars (Een Weeffout In Onze Sterren). Dat boek heeft mijn hart ingepakt en vervolgens in gerafelde, bloederige stukjes opengereten. Ik had het in één ruk uitgelezen en heb nadat ik het uit had zo ongeveer een kwartier lang gejankt alsof mijn boekenkast in brand was gevlogen. En toch was het één van mijn favoriete boeken van 2014.
“Oké, fijn. Wat heeft dat met Eleanor&Park te maken?” Nou, ik ben dus blijkbaar een beetje zelfpijnigend ingesteld, want na die huilsessie van 15 minuten heb ik alle andere boeken van John Green uitgelezen in de hoop nog zo’n duister pareltje tegen te komen als TFIOS. De ene teleurstelling volgde op de andere, en ik kon wederom wel huilen, maar dit keer om een hele andere reden. Totdat…
Opeens verdwenen de dikke pakken wolken, kleurde de lucht een optimistisch blauw en brak de zon door. Ik geloof niet dat het boek Eleanor & Park een aureooltje had, maar vleugeltjes wel, want daarmee vloog het recht in mijn hart. Hulde voor awkward hoofdpersonages! Hulde voor het creëren van een spannend en aandoenlijk verhaal zonder hulpmiddelen als magische wezens of corrupte bestuursorganen. (Alhoewel school in vele opzichten wel in die laatste categorie valt natuurlijk… 😉 ) En misschien nog wel het belangrijkste: hulde voor een liefdesverhaal dat je zowel kan laten huilen van geluk, als van frustratie. Dat je zowel rood kan laten worden van het blozen, als van woede. Dat je hart tekeer kan doen gaan van zowel liefde, als van haat.
“Maar Sophie, als je zo enthousiast bent over dit boek, waarom geef je het dan geen vijf schichten in plaats van vier?” Omdat ik bij Eleanor & Park méér het gevoel had dat het een ‘verhaaltje’ was in tegenstelling tot een ‘verhaal’. Eleanor & Park behoren bijvoorbeeld beiden tot een minderheid op hun middelbare school, wat hen een gemakkelijk mikpunt maakt. Ook hebben ze allebei zo hun problemen in hun thuisomgeving, en zijn het niet de meest makkelijke tieners in de omgang. Rowell heeft zichzelf dus wel een beetje geholpen met al deze ingrediënten voor drama, en heel soms vind ik dat een beetje overdone en komt het surrealistisch over. Maar hee, als dat de prijs is die we moeten betalen voor een verder geweldig verhaal? Be my guest!
Ik vond vooral de dialogen in het boek lekker weglezen. Ongecompliceerd, no-nonsense, oprecht. Het is zo’n boek dat je in één dag wil uitlezen. Nee, moet uitlezen, want na een paar hoofdstukken kan je het gewoon niet meer wegleggen.

Mijn advies: het is al mooi weer aan het worden buiten, dus ga lekker picknicken met Eleanor & Park! Doe het wel op een afgelegen plekje, want Eleanor & Park is als een gloeiend hete pizza met salami: heerlijk, maar je kan je lelijk verbranden als je er te veel in opgaat 😉  – SH

Geïnteresseerd? Bestel Eleanor & Park dan hier eenvoudig en goedkoop op bol.com. Voor gelimiteerde tijd maar €12,50, dus doe er je voordeel mee!


PS: E&P is genomineerd voor de Dioraphte Literatour Prijs. Van 23-27 maart kan je op deze site stemmen. Wij willen E&P op nr1, helpen jullie mee?! 🙂
PPS: Houd onze site in de gaten, want binnenkort komt er een winactie online, waarbij we een gloednieuw exemplaar van E&P gaan weggeven!