Fanart haul – Annemijn Ras: the girl with magic paintbrushes

Frozen_Raider2

Elsa in de stijl van Tumb Raider (Lara Croft) – My-Anne

I_lost_a_friend (1)

Een scene uit het verhaal van Peter Pan – My-Anne

We love fanart: dat is een ding wat zeker is. Tekeningen, liedjes, quote’s in een mooie foto, gedichten: maakt niet uit! Alles wat uit het hart komt van een fan is bijzonder. Het laat zien dat een goed verhaal verder gaat dan alleen de woorden op papier tussen een harde cover. Wij pakken het verhaal verder op, waar de schrijver, die ons zo veel heeft laten mee maken en heeft laten zien, het verhaal los laat. Het verhaal gaat leven in onze ziel, en daar komen soms prachtige dingen uit. Nu ben ik zelf niet zo’n creabea-bij, maar dat neemt niet weg dat ik er niet ontzettend van kan genieten. O, het tegenovergestelde zelfs! Ik hou van fan-art. Simpel, fantastisch, klein, beetje lelijk, guur, lomp of groot; give it to me! Ik vind het fascinerend om te zien hoe hetzelfde verhaal verschillend bloeit in ieder hart. Ik vind het vooral heel vet als mensen tekeningen maken van fictional characters die we nog niet gezien hebben in films (zoals Alina uit Schim en Schaduw of Meghan uit de Iron Fey series), zodat de tekenaar het uiterlijk echt alleen geïnspireerd is door het verhaal zelf, en niet beïnvloed is door grote filmfirma’s. Fantasie, fantasie: het blijft zo’n ongelofelijk belangrijk ingrediënt voor ons als lezers. En als je zelf de handige handen niet hebt, des te meer kun je genieten van de mensen die het wel hebben. Soms laten bepaalde fan-art stukken je even schrikken van weergaloze schoonheid. Dat had ik dus, toen ik afgelopen week door mijn facebook home page scrolde. Ik zag een prachtige tekening van Katniss Everdeen. And no way: het meisje die het getekend had kwam uit Nederland. And what? Ze is ook nog eens heel leuk, bescheiden en integer. Neppe tekeningen dan? Absoluut niet! Graag wil ik jullie voorstellen aan Annemijn Ras: the girl with magic paintbrushes

Annemijn Ras: een ras-talent dus. Dat deze leuke dame uit Urk nog niet bij Dinsey werkt is voor mij werkelijk een raadsel. Kijk even op www.my-anne.deviantart.com, en je merkt al gauw dat je printer hete overuren draait: je wilt ze allemaal hebben EN WEL NU! Van Ariel, Katniss Everdeen tot de Egyptische prinses die Mozes uit het water trekt: je vindt allemaal verschillende onderwerpen tussen haar tekeningen. Met een bepaalde sweet sexyness weet ze haar vrouwelijke personages prachtig neer te pennen en haar mannenpersonages zijn om te kussen. Ja, jaloezie dus. Hele erge, maar vooral ook intense bewondering. Door haar perfect nagetekende Disney personages verdenk je haar er gewoon van dat ze het overtekent, dus ik heb haar stiekem gecontroleerd (wantrouwige Hollander die  ik ben)! De posities waarin ze haar personages tekent zijn niet altijd terug te vinden op internet. Bovendien heeft ze deze prachtige banner op verzoek van ons getekend. Vals alarm dus, Annemijn kan gewoon echt zo goed tekenen. Ja, je mag groen worden van jaloezie.

Nadat ik uren heb gezwijmeld bij haar tekeningen, wilde ik graag meer weten van deze tekeningen en het meisje die ze tot leven wekt. Wie is Annemijn en hoe komen haar prachtige scheppingen tot leven op papier? Ik stelde haar een paar vragen:

  1. Allright, first things first: van wie heb jij dat ongelofelijke talent geërfd? Is je moeder een muse ofzo?

Mijn beide ouders zijn niet zo creatief aangelegd. Waar mijn talent vandaan komt is mij ook een groot raadsel. Ik ervaar het zelf als een geschenk van boven. Ik ben namelijk Christen.

  1. Tekende je als kind al zo fantastisch? En was dan de hele klas niet groen van jaloezie?

De interesse voor tekenen zat er inderdaad al heel vroeg in. Ik kon helemaal opgaan in de illustraties van (prenten)boeken. Ik kon als kleuter minutenlang naar de bladzijdes turen op zoek naar details en alles in mij opnemen wat er te ontdekken viel. Als schoolkind was ik absoluut niet beter in tekenen dan de andere kinderen. Misschien net iets boven gemiddeld. Maar in groep 8 had ik een meester die goed kon tekenen en dat heeft bij mij een grote indruk achter gelaten. Ik begon poppetjes te tekenen in verschillende outfits en deze bewaarde ik dan in mijn potlodendoosje. Andere meiden keken toen inderdaad dit kunstje af, want al gauw had ik een rage gestart. Alleen bij hen waaide dit over en bij mij is het nooit meer gestopt.

  1. Wat is je absolute droom?

Ik ben bijna klaar met mijn studie en dan ben ik schooljuffrouw voor op de basisschool. Dit is een prachtig beroep! Hier komt mijn handigheid met tekenen ook echt van pas. Het lijkt mij onwijs gaaf om een kinderboek te illustreren en deze ook uit te geven. Ik ben al bezig met het maken van een prentenboek en als het af is ga ik kijken of ik het uit kan geven. Ik heb ook wel eens nagedacht over een carrière in de animatiewereld (werken bij Disney, als je groot gaat dromen). Maar ik denk dat wanneer je onder zoveel druk gaat werken, dat het ten koste gaat van je plezier. Dit wil ik voorkomen.

  1. Ik zag dat je verschillende onderwerpen tekent. Zo zag ik scenes uit de bijbel, fictional characters uit populaire boeken, Disneyfiguren en je eigen familie zelfs. Wat teken jij nou echt het liefst?

Juist deze variatie is zo aantrekkelijk! Na een aantal Disneyfiguren achter elkaar wil ik echt eens wat anders, en dan komt mijn zelf verzonnen personage weer aan bod. En na een hoop tekeningen over haar, wil ik weer eens een jeugdfoto na tekenen in mijn cartoon stijl. Zo gaat het steeds door. Het allerliefst wil ik verschillende dingen tekenen waarbij ik mijn eigen stijl aanhoudt. Het ontwikkelen en verbeteren van mijn stijl is hartstikke leuk.

festival_by_my_anne-d8ss32u

Flip, you thief! – My-Anne

The_Worst_Game_To_Play

Katniss Everdeen – My-Anne

  1. Jij leest ook veel toch? Als jij dan leest, zijn de personages zoals Katniss Everdeen dan ook getekende figuurtjes in jouw hoofd, zoals een Ariel Disneyfilm?

Wat een leuke vraag! Deze heb ik nog niet eerder gehoord. Maar nee, ik zie ze in de eerste plaats als realistische mensen. Dit beeld wordt natuurlijk versterkt als je de films ook gezien hebt. Maar ik neem altijd wel een moment om op te kijken van mijn boek. Dan schets in mijn hoofd een plaatje van hoe de personages er als animatiefiguur uit zien. Soms komt dit ook op papier maar dan is het altijd weer anders dan hoe ik het eerst had bedacht. Het is voor mij dus ook vaak een verassing.

  1. Met welk materiaal werk je precies?

Kleurpotloden en stiften. Prismacolor kleurpotloden zijn mijn favoriete merk. Voor de rest heb ik een allegaartje aan merken zoals Bruynzeel, Lyra en Heutink potloden. Sinds een jaar (ongeveer) werk ik ook met Copic Markers. Dit zijn stiften die een alcoholbasis hebben in plaats van de gebruikelijke waterbasis, waardoor de kleuren heel goed mengen en in elkaar overlopen. Huidtinten worden hierdoor bijvoorbeeld heel ‘smooth’ om het zo maar te zeggen. Maar man, die krengen zijn duur! Je mag wel een hypotheek opnemen als je een collectie Copics aan wil leggen.

  1. Je gaat een kinderboek tekenen. Hoe geweldig is dat! Gefeliciteerd! Wil je ons daar iets over vertellen?

Tuurlijk. De titel van het boek is ‘Jantje Flapoor’. Het is een kleuterverhaaltje waarin een jongetje op zeer kinderlijke wijze leert om zichzelf te accepteren zoals hij is. Het jongetje heeft ontzettende flaporen. Belachelijk groot natuurlijk, want dat kan in een tekening! Hij belandt dankzij zijn gigantische oren steeds weer in lastige situaties. Zo kan hij niet door een supermarkt lopen zonder iets om te stoten met zijn oren. En als hij naar de film gaat klaagt iedereen die achter hem zit dat ze niets kunnen zien. Zelfs de apen in de dierentuin lachen hem uit om zijn grote oren, terwijl die zelf ook grote oren hebben! Uiteindelijk raakt hij in een situatie verzeilt waar zijn oren er juist voor zorgen dat er iets bijzonders gebeurd en neemt hij een besluit nooit meer te klagen over zijn grote oren.

  1. Ik ben dol op je Katniss Everdeen tekeningen en ik verwacht een hele hoop andere mensen ook! Kunnen wij als fan tekeningen bij jou bestellen? Zo ja, waar dan en hoe? En wat verkoop je zo al?

Als de kans zich voor doet neem ik opdrachten aan. Maar hier ben ik vaak nog best onzeker in. Er zit namelijk heel veel tijd en werk in een tekening en mijn materialen zijn ook prijzig. Ik durf niet te veel te vragen voor een tekening maar voor een paar euro ga ik niet aan het werk. Dus als iemand iets wil bestellen dan maak ik graag afspraken via de mail. De prijs hangt af van het aantal personages wat gewenst is en hoe ingewikkeld de achtergrond is. Een persoonlijk bericht op Facebook is ook een manier om met mij in contact te komen.

Zoals ik al zei: een fantastisch mens dus! En als je haar en haar tekeningen nog steeds niet in je hart gesloten hebt: ze is een grote YA- en Hungergamesfan. Heb je nog meer reden nodig om fan te worden? Afgelopen jaar heeft Annemijn een fiets gewonnen met een van haar tekeningen, maar ik vind dat dit maar een schamele prijs is voor haar kunsten. Jullie ook? Ik raad jullie echt van harte aan om haar site eens in de zo veel tijd te bekijken en je te verwonderen. Echt, het is haast net zo leuk als lezen. En kijk dan vooral niet even één seconde naar een plaatje, maar gewoon vijf dromerige minuten. Houd ook vooral haar artiestennaam in de gaten: My-Anne. En hé: haar schetsen zijn van super kwaliteit en zijn vrij om in te kleuren! Ik zeg doen!

big_ears___page_1_by_my_anne-d8v8l7x  Big Ears! – My-Anne

petite_picknick_by_my_anne-d4sb3h8

Picknick – My-Anne