Deep Blue: De Blauwe Diamant – Jennifer Donnelly

9789000344758_downloadrating 3,5 vd 5 - Willemijn

In dit spannende vervolg op Deep Blue zetten Serafina en haar vriendinnen de zoektocht voort naar de magische talismans van de Zes Die Heersten. Het aloude kwaad dat Atlantis ooit vernietigde, waart weer rond en alleen de zes meerminnen – Serafina, Neela, Ling, Ava, Becca en Astrid – kunnen het verslaan. Serafina gelooft dat haar talisman begraven ligt in een oud scheepswrak. Als ze op onderzoek is naar de locatie van het wrak, wordt ze bijna ontdekt door een patrouille van de ruiters des doods, waarvan de leider een oude bekende is… De pijn die ze voelt als ze ontdekt dat hij haar heeft bedrogen en nu met de vijand heult, is hartverscheurend. Neela reist naar Matali om haar ouders te waarschuwen voor het dreigende onheil. Ze geloven haar niet en sluiten Neela op in haar kamer. Ze ontsnapt echter en reist naar Kandina, om te proberen haar talisman uit de klauwen van de angstaanjagende scheermesdraken te halen. Met moed en listigheid, waarvan ze niet wisten dat ze die in zich hadden, trotseren ze de – soms zelfs dodelijke – gevaren die hen bedreigen. Om vervolgens te worden geconfronteerd met een verraad, zo overweldigend als een vloedgolf.


Ladies and gentlemen: zet je duikbril op! We gaan weer naar de Middellandse Zee! Aangezien het weer hier in Nederland ronduit bagger is, ga ik kopje onder en houd me vast aan Serafina’s hand terwijl ik de zee ingesleurd wordt. Houd je schrap! Daar gaan we!

Bestaat er iets om je boeken mee in te lijsten? Een soort ‘schilderijframe’ om je boeken achter te schuiven en aan je muur te spijkeren om zo je cover te exposeren? Lijkt me lachen als zoiets bestond! Als het bestaat weet ik de ideale kandidaat hiervoor: De Blauwe Diamant. Yum yum yum, wat kan ik heerlijk smullen van zo’n prachtige cover! Best of Ya (uitgeverij Unieboek) heeft altijd zulke prachtige voorkanten! Heb je die van de Percy Jackson reeks al gezien? Of die van Dwaaleiland? Of wat dacht je van de selectie-series boeken! Wauw, wauw, wauw! Don’t judge a book by it’s cover, maar laten we eerlijk zijn mensen: het oog wil ook wat (in ieder geval de mijne). Het is gewoon zonde om De Blauwe Diamant nadat-ie uit is terug te zetten in de boekenkast. Weinig boeken, vind ik, hebben zo’n prachtige cover als De Blauwe Diamant. Hij is magisch, mooi, kleurrijk en mysterieus. I love it! Die van deel 1 vond ik al prachtig, dus zie ik hier een overstijgende trap..? Zou tof zijn! Dan ben ik benieuwd naar cover 3 haha!

Nu het binnenkantje van dit pareltje: de inhoud dus. Laat ik eerst beginnen met het opmerken van het volgende: de Waterfire Saga serie is niet voor mijn leeftijdscategorie bedoeld (denk ik). Oee, nu strijk ik veel mensen tegen de haren in haha! Ik doe nu natuurlijk een heel gevaarlijke uitspraak, omdat mensen van 80, bij wijze van, diehard Nijntje fan kunnen zijn. (ik vind de boeken van Geronimo Stilton ook fantastisch, dus ik ben zelf ook zo’n leefdtijdscategorie-fucker) Wat ik bedoel te zeggen, is dat deze serie gaten vertoont in het verhaal als je het leest als adolescent. Ik in deze boeken de keiharde realiteit, de psychologische opbouw, de vernuftige intriges en aanstekelijke emoties: het is zogezegd wat plat en ‘kinderlijk’. De Waterfire saga-serie vind ik in zijn geheel ook wat ‘oversentimenteel’ geschreven. Het moraal zit er veel te dik opgesmeerd, de hoofdpersonages zijn irritant perfect, de dialogen zijn te mooi voor woorden, en niemand is een rotzak of eikel (behalve de slechteriken dan natuurlijk). Zinnen zoals:  ‘We kunnen het!’ ‘Wij zijn vriendinnen. We zijn voorbestemd!’ ‘kom op! We gaan ervoor!’ kwamen halverwege het boek m’n neus uit. Met zulke zinnen moet ik mijn best doen om het niet te gaan lezen met een vervelend piep stemmetje en overdreven uithalen en dergelijke. It is so Barbie. Geef me realiteit Donnelly! Mensen in het echte leven zijn niet zo perfect als jouw zeemeerminnen. Nee, we zijn niet allemaal lief. Nee, we zijn niet allemaal redders, maar juist lafaards en egoïstisch! Nee, we hebben allemaal geen dijk van een zelfreflectie waar jouw zeemeerminnen in onderdompelt zijn. Just no! ‘Kinderlijke roze geur en maneschijn’ dus: wij als adolescenten weten dat de wereld niet zo werkt. Wij zijn dynamischer, realistischer en kunnen de harde wereld ook aan.  Kinderen willen een slechterik en een goedzak. Dat geeft Donnely je. Maar ik wil als adolescent een pool aan verschillende lagen slechteriken, goedzakken, tussenin-gastjes en pas-op-ik-lijk-lief-maar-ben-de-grootste-klootzak-mannetjes. Realiteit dus! Geen zwart of wit, maar alle kleuren van de regenboog. Wil je dus psychologische diepgang in je verhaal? Sla dan de Waterfire Saga in zijn geheel over.

Genoeg gezeurd nu! Want De Blauwe Diamant is een boek om van te smullen! ‘Kinderlijk’ is niet erg: niet alles hoeft diepbedroefde, hart uit etende YA en dystopian te zijn. Toch? De Blauwe Diamant is net als zijn voorganger een heerlijk kopje onder in een andere wereld! Donnelly beschrijft de pracht en praal in haar zee-wereld fantastisch! Heel beeldend en vooral super magisch. Bovendien vond ik De Blauwe Diamant beter dan deel 1 Deep Blue. Het is levendiger en kleurrijker. Er gebeurd (gelukkig) ook veel meer.  Daarbij is het einde van De Blauwe Diamant fantastisch: credits for that! Deep Blue eindige echt matig: afgeraffeld en zonder spanning. De Blauwe Diamant is daarin tegen absoluut vooruit gegaan. Het einde laat je even naar adem happen. Het was onverwacht en sterk! I like that!

Op naar deel 3 dus, want ondanks dat deze serie niet in mijn favoriete lijstje staat, vind ik het leuke boeken! Deep Blue: Donker Getij, deel 3, komt in november 2015 uit bij Uitgeverij Unieboek. Ik ben zooo benieuwd naar de cover en hoe het verder loopt.. De Blauwe Diamant is net zoals Dwaaleiland een guilty pleasure!

Heb jij ‘m al gekocht?

Koop bij bol.com