Charisma – Jeanne Ryan

9789000344192_downloadrating 3 vd 5 - Willemijn

Eén injectie kan alles beter maken – of slechter? Aislyn is verlegen. Zo erg dat ze wegvlucht van feestjes en opziet tegen haar bijbaantje als badjuf. Dan krijgt ze de kans om alles te veranderen. Een dokter biedt haar een dosis Charisma aan, een gentherapie die haar het stralende middelpunt zal maken. De therapie is niet getest, maar Aislyn kan het aanbod niet weerstaan. Zodra het medicijn in haar bloed zit, begint het te werken. Vanaf dan is ze levendig en populair. Gek genoeg merkt ze dat anderen hetzelfde gedrag vertonen. Eerst lijkt alles beter dan het was, maar als mensen ziek worden en zelfs sterven, slaat de angst toe. De media doen uitvoerig verslag van de besmettelijke, dodelijke ziekte. Aislyn moet een manier vinden om het gen te stoppen, voor het te laat is, maar de dokter is spoorloos…


Deze standalone van Jeanne Ryan die ook onder andere Lef heeft geschreven, geeft je hoge verwachtingen. Super vette voorkant, knallende achterflap tekst: dit wordt me ’n ritje wel! Die konijntjes op de voorkant vind ik echt super leuk, vooral omdat er eentje roze is: dat past goed bij het verhaal. Zodra Charisma op mijn deurmat viel ben ik er met mijn neus vol ingedoken. In twee dagen had ik ‘m uit. Helaas was het een grote tegenvaller.

Had ik dan te hoge verwachtingen of ben ik te streng? Ik durf eigenlijk volmondig te stellen van niet. De achterflaptekst doet je vermoeden dat je een boek in handen hebt dat vol zit mysterie en spanning. Houd je daar niet te veel aan vast, want dan wordt Charisma een slappe hap voor jou. Het heeft een zeer langzame spanning opbouw, die in zijn geheel oplost na pagina 70. Vanaf daar ongeveer ‘sukkel’ je door in het verhaal heen dat totaal geen zuigende aantrekkingskracht heeft. De mysterie valt helaas ook mee, want Ryan schuift een grote wetenschappelijke kaart voor je neus die alles in, zogenaamd, ‘begrijpelijke’ taal uitlegt. Charisma heeft heel veel wetenschappelijke termen en geblabla die bij mij ietwat uitsloverig overkwamen. Ik snapte er daarbij ook nog eens geen reet van. Terwijl de wetenschappelijke theorie van Charisma heel gecompliceerd lijkt, is de praktijk dat helemaal niet. Gewoon een spuitje, simpel zat. Er ging bij mij een belletje rinkelen dat het allemaal net iets te makkelijk ging.

Een makkelijke verhaalsetting dus, geen spanning en dan ben ik nog niet eens klaar met kritiek geven. Het plot is ook nog eens zwak én Aislyn is een leeg hoofpersonage. De slappe events die Ryan koppelt aan het plot zijn zoutloos. Het werd niet goed opgebouwd, daardoor knetterde en klapte het ook niet toen het plot tot ontploffing en verwezenlijking kwam. Het was zo van ‘o oke! En nu?’ Het verhaal van Aislyn lees je van de bladzijde af, maar daar blijft het ook. Het gaat niet dansen voor je ogen, het laat mijn hart niet sneller kloppen. Just a story. Ik miste de ervaring! Hoofdpersonage Aislyn vond ik ook nog eens inhoudsloos. Ik heb haar ‘karakter-emmertje’ een paar keer leeg gekieperd om er nou achter te komen wat er nou eigenlijk in zit, maar er kwam niks uit. Ze is onbeduidend en kleurloos (terwijl de kaft juist zo lekker roze is!) Jammer. Ik voelde totaal geen sympathie of identificatie.

Komt het doordat dit YA-verhaal een standalone is waardoor het niet goed tot ontplooiing kwam? Wie weet! Ik durf stellig te zeggen dat het verhaal van Charisma zeer snel zal wegzakken bij mij, terwijl ik de kaft nog een langere tijd  zal koesteren.

Koop bij bol.com