Dag 21 – Kass Morgan

1001rating 3,5 vd 5 - Willemijn

De 100 jeugdgevangenen zijn inmiddels 21 dagen op de Aarde, maar hun nieuwe leven is allesbehalve gemakkelijk. De voorraad eten en medicijnen raakt op, net nu een aantal van hen mysterieuze ziekteverschijnselen begint te vertonen. Daarbij lijkt er een verrader in hun midden te zijn, terwijl ze juist zouden moeten samenwerken om zich te verdedigen tegen de nieuwe, onbekende vijand…
Dag 21 is het tweede en laatste boek van de gelijknamige tv-serie. In dit superspannende vervolg op De 100 worden geheimen onthuld, relaties en vriendschappen op de proef gesteld en wordt alles waar de lezer in geloofde op zijn kop gezet. De ex-gedetineerden moeten proberen te overleven op de enige manier die ze kunnen bedenken: samen.


Een ‘mmmh..?’ en een diepe zucht toen ik dit boek uithad: Dag 21 is totaal niet wat ik verwacht had. De 100 (deel 1 van deze serie) vond ik fantastisch. Het schoot je als lezer heerlijk met wilde emoties de lucht in. Ik had dus verwacht dat met Dag 21 een looping gedaan zou worden en je nog hoger zou stijgen, maar ik stortte juist ter aarde neer. Met een zuur gezicht en een teleurgestelde verwachtingen sloeg ik het boek dicht. Meh, zo jammer.

Waarom dan? Wat mij het meest irriteerde waren die té perfecte puzzelstukjes. Ik blies een aantal keren geagiteerd mijn adem uit toen ik weer een ‘zogenaamd’ verassend element las. Zo uitgekauwd. Het is te extreem, te toevallig, te sentimenteel, te mooi , te goed samenvallend en alle belangrijke ingrepen te last-minute. Alles gaat allemaal fout, maar natuurlijk wordt alles gefikst in de allerlaatste seconde. ‘O my God, ik ga dood’ maar daar is een reddende hand. ‘O jee, de wereld vergaat!’, maar daar komt de oplossing. ‘Help, ik ben de weg kwijt’, o maar daar komt je held al aangelopen. ‘Ah, mijn hart is verbrijzeld van liefdesverdriet’, daar is je make-out boy al die je alles laat vergeten. Waar is in vredesnaam het keiharde gebleven dat ik zo stoer vond in deel 1? Het werd echt heel erg ongeloofwaardig. Spannende stukken las ik met een gaap en ik sloeg verveeld de pagina om. Want uiteraard komt hero 2.0 aan rennen op hét perfecte moment met hét perfecte middel. Daarbij vind ik Dag 21 een kant en klare opwarm maaltijd die je lekker makkelijk in de oven stopt: je leest een beetje hier en daar en er gebeurd van alles waar je 0,0 bij na hoeft te denken. Alles wordt voor je gedaan: de liefdeselementen opgewarmd, de mysteriën geschild en de omgeving heeft een al bekend sausje. Het spreekt weinig tot de verbeelding omdat alles al voor je uitgestippeld en klaar gemaakt is in hapklare brokken. Mysterieuze of verassende elementen worden zo dik aangestreept en geaccentueerd dat ze gewoon níét te missen zijn. Ik wil niet achterover hangen op de bank en doelloos een verhaaltje lezen. Ik wil mee survivalen en meebloeden! Bring on the adventure!

Het verhaal kent ook ernstige tijdsfouten (Twee dagen lang non-stop lopen en vervolgens wordt de terugweg in een halve middag gelopen. Hoe dan?!) en andere stomme fouten. Personage ontwikkelingen kloppen ook niet. Soms zijn de personages zelfs ontwikkelingloos, maar als ze er wel een hebben is het van rijkeluiskindje naar held of van grote bitch naar lieftallig, zorgzaam meisje en visa versa. Daarbij rammelen de emoties van de personages een beetje. Ze zijn emotioneel zeer onstabiel. Je vergeeft iemand die jouw iets dodelijks gruwelijks heeft aan gedaan niet in één dag. En je gaat ook niet met een vreemde lopen zoenen nadat er iets verschrikkelijks is gebeurd. De personages zijn een stel stomme, seksgerichte, basale, naïeve, roekeloze, domme tieners die zichzelf zestien keer in de vingers snijden en vervolgens er nog steeds niks van leren. Of is dat juist de bedoeling, Kass Morgan? Ik vond het echt ronduit irritant dat gewoon iedereen stoer wil zijn en een nummertje wil maken met de buurman. Kom op! Ze zitten nota bene op een gemuteerde aarde waar het bloed door de lucht vliegt. Dan ga je niet met alleman lopen rotzooien met je blote billen in de struiken! Bitch please! Ik wil actie, actie, actie: en nee niet met je broek uit maar AAN!

Ik heb mijn ogen dus een paar keer samengeknepen terwijl ik dit boek las. Toch vond ik het geen vreselijk boek om te lezen. Ik strooi alleen een korreltje zout over de verhaallijn heen. De 100 trilogie vind ik alsnog echt heel cool en je moet het absoluut lezen. Ik verwacht dat Dag 21 gewoon 21x een Dipje heeft en dat de serie weer gaat rocken met deel 3 Thuis (kan niet wachten om het te lezen!).

Maak jouw serie compleet door hier te klikken en het boek eenvouding en goedkoop via bol.com te bestellen.