All Our Yesterdays – Cristin Terrill

All Our Yesterdays

rating 5 vd 5 - Sophie

Imprisoned in the heart of a secret military base, Em has nothing except the voice of the boy in the cell next door and the list of instructions she finds taped inside the drain.

Only Em can complete the final instruction. She’s tried everything to prevent the creation of a time machine that will tear the world apart. She holds the proof: a list she has never seen before, written in her own hand. Each failed attempt in the past has led her to the same terrible present—imprisoned and tortured by a sadistic man called the doctor while war rages outside.

Marina has loved her best friend, James, since they were children. A gorgeous, introverted science prodigy from one of America’s most famous families, James finally seems to be seeing Marina in a new way, too. But on one disastrous night, James’s life crumbles, and with it, Marina’s hopes for their future. Marina will protect James, no matter what. Even if it means opening her eyes to a truth so terrible that she may not survive it… at least, not as the girl she once was. Em and Marina are in a race against time that only one of them can win.


All Our Yesterdays viel voor mij in de categorie ‘boeken die ik al vijfduizend keer als suggestie voorbij heb zien komen op Goodreads, maar nooit heb aangeschaft’. Ik ben heeeeel erg oppervlakkig als ik boeken aanschaf, want ik koop in de regel alleen de boeken waarvan ik de cover mooi vind. De hardcover versie van All Our Yesterdays vond ik prachtig. Dat was de onderstaande versie:

All Our Yesterdays

De paperbackeditie daarentegen (de gele cover die bovenin dit artikel staat) vond ik spuuglelijk, en ik overwoog dan ook niet eens meer om hem aan te schaffen. Totdat de bookdepository het boek voor €3,67 incl verzending wegdeed. Nou sorry, maar voor dat geld zet ik mijn moralen wel aan de kant! In het ergste geval had ik er een wiebelende tafel mee kunnen stutten 😉

Goed. Het in mijn ogen oerlelijke, kanariegele ding viel door mijn brievenbus, en hoewel ik omkom in de stapels nog te lezen boeken, heb ik een vreemde afwijking waarbij ik uiteraard altijd kies voor het laatst aangeschafte boek. Nu heb ik vraag voor je. Heb je wel eens dat gevoel gehad dat een niet zo aantrekkelijk persoon ineens de knapste op de wereldbol werd nadat je hem/haar leerde kennen? Dat was de ervaring had ik bij All Our Yesterdays! Voorheen vond ik het echt een marteling om naar het boek te kijken wanneer het tussen mijn andere, mooie boeken stond. Maar nu kijk ik er met liefhebbende ogen naar en ben ik zelfs trots op dit lelijke eendje!

Je komt in medias res in het verhaal (voor degenen die stiekem een boek aan het lezen waren tijdens hun lessen Nederlands, dat betekent dat je er middenin valt 😉 ) en leert de twee hoofdpersonages Em en Finn kennen. Een paar hoofdstukken later leer je ze opnieuw kennen. Huh, wat? Ja, zoals in de synopsis beschreven staat, is er sprake van een tijdmachine. Omdat de hoofdpersonen terugreizen naar het verleden, zijn de hedendaagse versies van hen dus ‘te gast’ bij de vroegere versies van zichzelf. Voor degenen die bekend zijn met ‘the butterfly effect’ hoef ik niet te vertellen dat het terugreizen in de tijd nogal wat complicaties met zich kan meebrengen, en dit was dan ook mijn hoofdzorg bij dit boek: hoe zorgt de schrijfster ervoor dat het plot niet groter wordt dan zijzelf? En hoe los je de veroorzaakte consequenties vervolgens weer op een logische manier op?

Met nog vijftien bladzijden te gaan, was ik sceptisch of het überhaupt nog zou lukken, en omdat er een deel 2 in de planning stond (dat later weer is geannuleerd, klik hier) maakte ik me klaar voor een teleurstellend einde. (Voel je de ‘maar…’ al aankomen? Tien punten voor Griffoendor 😉 ) MAAR het einde was allesbehalve teleurstellend! Het plot werd op een bevredigende manier ontrafeld, en liet me met een flinke bookhangover achter. Dit boek komt honderd procent zeker op mijn ‘re-read’ lijstje, en of ik nog overweeg de hardcovereditie aan te schaffen? Ik weet het niet, ik ben intussen eigenlijk wel gewend geraakt aan mijn kanarie 🙂 – SH

(Overigens is dit boek ook in het Nederlands verkrijgbaar als ‘Ik Besta Niet’!)