A Thousand Nights – E.K. Johnston

tumblr_nv3lunpL6o1s5fywio2_1280.jpg

rating 4 vd 5 - Willemijn

Lo-Melkhiin killed three hundred girls before he came to her village, looking for a wife. When she sees the dust cloud on the horizon she knows he has arrived. She knows he will want the loveliest girl: her sister. She vows she will not let her be next. And so she is taken in her sister’s place, and she believes death will soon follow. But back in their village her sister is mourning. Through her pain, she calls upon the desert winds, conjuring a subtle unseen magic, and something besides death stirs the air in it’s place.


 

A Thousand Nights is een boek wat je niet veel zult tegenkomen denk ik. Ik vond het ontzettend bijzonder, ondanks dat mijn verwachtingen teleurgesteld zijn. Namelijk, toen ik dit boek kocht (wat een plaatje hè? Ik ben zo waanzinnig verliefd op die cover! <3<3) verwachtte ik een The Jewel-achtige setting. Sensualiteit, liefde, actie, sluw spel: een lekkere YA dus! Echter, A Thousand Nights kun je niet onder de Young Adults scharen vind ik. Het is fantasy voor 15 jarigen – 500 jarigen met een waanzinnig mooi klassiek tintje. Nogmaals: A Thousand Nights is heel bijzonder. En wel hierom:

Het hele verhaal is geschreven in een prachtige poëtisch Engels. Het doet een beetje verouderd aan, terwijl dit niet zo is. Emily Kate Johnston weet je hiermee te betoveren. Tijdens de hele rit van dit boek, zat ik op een roze wolk en zweefde ik door de bladzijden. Het was haast meditatie: Heerlijk! Ik kwam helemaal tot rust. Het leest als een oud Arthurverhaal op rijm (alleen is dit boek niet op rijm, hoor 😉 ) A Thousand Nights is heeeel langzaam geschreven en het is eigenlijk eventless, maar ik stoorde me er totaal niet aan. Het bouwde allemaal mee aan de wereld die werd geschapen. Dit boek is eigenlijk geen verhaal, maar een culturele, religieuze atlas van de wereld waarin het naamloze meisje leeft. Het bood een mysterieuze blik in Johnston’s geschapen wereld. Ik had echt heel graag gezien dat in deze wereld een keiharde fantasy actie trilogie, zoiets als The Grisha, werd geschreven. Want, let wel: A Thousand Nights is geen lekker verhaal. Het is een mysterie dat je zachtjes fluistert bij een kampvuur onder de sterrenhemel. Een verhaal dat je voorgelezen krijgt door je magie-lerares. Een tekst die je vindt in een dik, stoffig manuscript vol fantastische heldenverhalen. Het naamloze meisje is dus geen Tris, Katniss of een Alina. Zij is een zij. Naamloos. Precies zoals ze is. In een ver verleden. In een ander tijd. Zij is zij..

Ik voorzie dus ook geen opkomende fandom voor dit boek, want daar is het te eventless en te ‘saai’ voor. Dit is een proefboek, zoiets als dure wijn. Dat klok je niet lekker achterover als cola, maar je neemt er juist nipje voor nipje van.  Als ik terug denk aan A Thousand Nights zit er echt een magische wazige wolk in mijn hoofd. Dat heeft Johnston echt super voor elkaar weten te krijgen. Het verhaal is liefelijk, maar er zit geen romance in. Jammer vond ik dat. Ik lees daar namelijk heel graag over. Ik zal het dus ook niet herlezen, omdat dan de magie wordt verbroken van dit boek.

Heb je zin in een episch, magisch, wegzweef verhaal? Dan is A Thousand Nights echt iets voor jou! Mijn tip: zoek geen informatie op over of van dit boek/auteur. Ga er onbevangen en niets verwachtend in, anders verbreek je de betovering. Laat je meenemen, naar heel ver van hier…

 

Koop bij bol.com

3 thoughts on “A Thousand Nights – E.K. Johnston

  1. Deze had ik net gekocht in hardcover! Prachtig boek.. maar heb jullie recensie dus maar even overgeslagen totdat ik hem zelf heb gelezen. Ik ben erg benieuwd!

  2. Ik heb dit boek dus op m’n ereader staan maar wil hem nog niet lezen omdat ik pas geleden een andere hervertelling van ‘1001 nachten’ (wat dit is) gelezen, namelijk ‘The Wrath and the Dawn’ van Renee Ahdieh.
    Dat verhaal lijkt dus ook nogal op dit verhaal (zelfde bronmateriaal) maar is dus wél de ‘stereotype’ YA (actie, romance e.d.). Dat vond ik een erg gaaf boek (aanrader!).

    Hoe dan ook, ik wil dus even tijd tussen beide boeken laten omdat ik bang ben dat ik ze ga vergelijken en dit boek niet zal waarderen voor wat hij is.

Comments are closed.