NODIG – Joelle Charbonneau

NODIG

rating 3 vd 5 - Willemijn

Noodzakelijk? Onontbeerlijk? Vereist? Essentieel? Geboden? Onmisbaar? Wat heb je nodig? Realiseer je wel… niets is voor niets… Er is een groot verschil tussen iets graag willen en iets echt nodig hebben… Er is een social medium, nieuw en hip, je kunt je erbij aansluiten. Je hoeft maar één vraag te beantwoorden: Wat heb je NODIG? Iedereen doet het. Dus waarom zou jij het niet doen? Eén voor één sluiten de tieners in Nottawa, Wisconsin, zich aan bij het nieuwste en hipste sociale medium, NODIG. Om toegang te krijgen moeten ze een op het oog eenvoudige vraag beantwoorden: wat heb je nodig? Een nieuwe iPhone? Een backstagekaartje voor een concert? In ruil voor een schijnbaar simpele taak, zal NODIG het verzoek inwilligen. Iedereen doet het. Dus waarom zou jij het niet doen? Kaylee Dunham weet wat ze nodig heeft – een nier voor haar zieke broer. Ze gelooft niet dat een sociaal netwerk zou kunnen helpen, maar ze heeft niks te verliezen.


 

Man, ik baal echt dat ik deze recensie moet schrijven. Ik had zo graag gezien dat ik NODIG vijf dikke sterren kon geven, maar dan zou ik alles behalve eerlijk zijn. Dus, omdat ik objectief wil zijn geef ik NODIG 3 magere sterretjes. Ik ben trouwens de enige hierin, want de blogs Serendipity Books en Tea time books geven dit boek gewoon 4 en 5 sterren. Ik heb hun recensies gelezen en vraag me af waarom zij het wél spannend vonden wat ze hebben gelezen, en ik totaal niet. Kennen jullie het boek Charisma  nog van Jeanne Ryan? Dat boek gaf ik ook maar 3 sterren. Ik vind dat Charisma en NODIG echt elkaar zusjes zijn: een verhaal dat zich afspeelt in onze wereld, maar de technologie is verder ontwikkeld; de personages zijn onzekere pubermeiden; groepsdruk speelt een grote rol; socialmedia wordt neergezet als ‘slecht’ en powerfull (Bitch please! Ik word daar echt moe van); en het ‘beter worden dan de ander’ is zeer belangrijk. Maar ze hebben nog meer overeenkomsten: slecht uitgewerkte personages, een zeer korte/bijna geen spanningsboog, kortzichtige plotwendingen en matige persoonlijke ontwikkelingen. Nee, NODIG was het voor mij niet.

De Test-serie van Joelle Charbonneau vond ik waanzinnig goed. Wauw! Dat einde in Het Examen was gewoon té slim en té goed. Van deze brainy Joelle zag ik niks terug in NODIG. Haar verhaallijn was simpel en absoluut niet geniaal of diepdoordacht. De kwaliteit van de ontwikkelingen en het plot vond ik zo matig, dat ik dacht dat Joelle NODIG geschreven had vóór De Test. Ik verwachtte dat Joelle met NODIG het schrijver-zijn aan het proeven en aftasten was en dat ze lekker aan het oefen was (en een uitschieter had gemaakt die ze heeft rechtgetrokken bij De Test). Dus niet: NODIG is echt na De Test  geschreven. Waar is Joelle’s awesomeness dan gebleven? NODIG doet heel erg onder aan De Test. Ik vond de dialogen en events heel erg à la Helen Vreeswijk en Mirjam Mous: simpel, een beetje flets en bedoelt voor lezers van 10 – 16 jaar oud. Het valt me ook op hoe graag ‘oudere’ schrijfsters facebook en andere social media inzetten als ‘donkere’ duivelse kracht (bleh!).

Cia was in De Test cool, slim, stoer, elegant en vooral heel erg leuk om te lezen. En Kaylee dan? Mijn god, wat een naar wijf! Al meteen na de eerste paar bladzijdes kreeg ik een hekel aan haar. Ze is drammerig, belachelijk onrealistisch, een aansteller, een hypochonder, egocentrisch en ze kwijlt van haar eigen medelijden. Bah. Gewoon bah! Hoe zij alles naar zich toe trok en de ziekte van haar broer projecteerde op zichzelf zodat ze zelf ook zielig is, was gewoon afzichtelijk en om te kotsen.Wellicht is mijn afkeer voor de hoofdpersonage ook de grote reden waarom ik dit boek zo slecht vond. Ik heb geprobeerd om mijn afkeer voor Kaylee van mij af te zetten, maar het kwam telkens weer terug. Tot. De. Laatste. Freaking. Bladzijde. De ontknoping gaapte ik rustig weg (het deed me niks) en ik was blij toen ik erachter kwam dat NODIG een stand-alone was.

Zodra Joelle weer een nieuw boek uitgeeft zal ik weer vooraan de rij staan om het boek in ontvangst te krijgen: mijn fandom voor haar is niet veranderd. NODIG wis ik gewoon uit mijn systeem en ik blijf vooral denken aan de genialiteit van De Test: want man! Die is freaking goed!

Koop bij bol.com