Mystic City – Theo Lawrence

mystic-city,-tome-1---mystic-city-2438272

rating 3,5 vd 5 - Sophie

Aria Rose, youngest scion of one of Mystic City’s two ruling rival families, finds herself betrothed to Thomas Foster, the son of her parents’ sworn enemies. The union of the two will end the generations-long political feud – and unite all those living in the Aeries, the privileged upper reaches of the city, against the banished mystics who dwell below in the Depths.

But Aria doesn’t remember falling in love with Thomas; in fact, she wakes one day with huge gaps in her memory. And she can’t conceive why her parents would have agreed to unite with the Fosters in the first place.

Only when Aria meets Hunter, a gorgeous rebel mystic from the Depths, does she start to have glimmers of recollection – and to understand that he holds the key to unlocking her past. The choices she makes can save or doom the city – including herself.


Zou ik dit boek ooit gekocht hebben als de cover niet zo ongelofelijk betoverend was geweest? Probably not. Ik bedoel, de synopsis klinkt best prima hoor, maar wel aardig standaard: een verboden liefde, twee strijdende families… Cliché, anyone? Maar hey, zoals we al eerder hebben vastgesteld ben ik een regelrechte sucker for mooie covers. En aangezien dit boek zo goed als een kunstwerkje is met deze prachtige cover (inclusief metallic foil. Echt hoor, veeg me op!) moest ik ‘m hebben.
Goed. Over naar de inhoud dan maar?

Op de allereerste bladzijde moest ik me inhouden om niet in lachen uit te barsten. Hoewel het genre en het plot wat anders doen vermoeden, is het boek geschreven door een (niet bepaald lelijke!) man; Theo Lawrence. Het boek is geschreven vanuit het perspectief vanuit een vrouwelijk ik-perspectief, Aria, en ik zal even mijn Goodreads recensie over mijn bevindingen quoten:

“[…] horrible in the most hilarious way possible. Theo Lawrence trying to find his voice as a female protagonist is like finding your little brother trying on your mom’s dress and lipstick: cute, but all wrong.”

Ik gok dat jullie allemaal wel een moment hebben meegemaakt waarop jongens zich verkleedden als meisjes. Dat gaat ook over the top toch? Te veel lipstick, te veel gegiebel, te veel roze… Theo James doet dit ook. Zijn dialogen zijn soms cringeworthy (“Aria, you look fab!” Kiki squealed.” Really, Theo? REALLY? =p Katniss, Tris and Hermione do not approve!) en de focus die hij op zaken als kleding en make-up legt is ook nogal overdreven. Ik gok dat deze nadruk op uiterlijk ergens ook wel bedoeld is om de wereld van Aria te contrasteren met die van de Mystics, maar het voelt gekunsteld en eerlijk gezegd een beetje belachelijk. Ik heb meerdere malen meewarig met mijn hoofd zitten schudden en met mijn ogen zitten rollen. Less is more Theo, less is more…

Het plot zelf verraste me dan wel weer op een positieve manier. Het is niet een oppervlakkig liefdesverhaaltje; er zitten wel degelijk subplots en leuke worldbuilding in. Het boek is een beetje een mix van dystopian, met supernatural, met romantiek. Toevallig zijn dat allemaal genres waar ik van kan smullen, en het is Theo Lawrence gelukt om in zijn dertien-in-een-dozijn verhaaltje tóch nog wat originaliteit te verwerken. De (voornamelijk mannelijke) personages zoals Hunter en Turk hadden interessante persoonlijkheden en karakterontwikkelingen, en hoewel ik op het einde van het boek wel mijn vraagtekens zette bij een paar van de ontknopingen, verliep het plot al met al redelijk geloofwaardig.

Ik vind dit boek een moeilijk geval. Moet ik het aanraden, of juist niet? Vanwege de cover (OH MAN DIE COVER) zijn mensen al snel geneigd om het op te pakken als ik het ze laat zien, maar… Ik denk dat ik het niemand volmondig zou aanraden, omdat ik me dan toch zou schamen vanwege de inhoud. Het is het ‘m allemaal nét niet. Nét niet geloofwaardig, nét niet meeslepend, nét niet aan te raden.

You can talk the talk, but can you walk the walk? In dit geval denk ik dat Mystic City qua cover kan wedijveren met de grootste titels uit de YA wereld, maar qua inhoud verbleekt het erbij. Op deze voet zou ik zeggen: pak het boek gerust op, maar verwacht er niet te veel van. Zodra je het openslaat, heb je het mooiste al wel gezien. – SH


Wil je Mystic City kopen? Jij en je boekverslaving weten wat jullie moeten doen met onderstaande knop 😉
Koop bij bol.com