Cinder – Marissa Meyer

Cinder_cover_voor.jpg

rating 4 vd 5 - Willemijn

In een futuristisch Nieuw-Beijing leven mensen en androïden door elkaar. Cinder, een getalenteerde monteur, is een cyborg en daardoor een tweederangsburger. Ze woont bij haar valse stiefmoeder, die haar beschuldigt van de ziekte van haar dochter. Maar Cinders stiefzusje is geen uitzondering: er woedt een dodelijke plaag in Nieuw-Beijing, die de bevolking verwoest. Als prins Kai opeens in haar werkplaats staat, verandert Cinders hele leven. En het laatste wat ze had verwacht, is dat ze het middelpunt van een intergalactische strijd zou worden. Cinder zal moeten kiezen tussen plicht en vrijheid, loyaliteit en verraad – maar om de toekomst van haar wereld te beschermen, zal ze eerst de geheimen uit haar verleden moeten ontrafelen.


 

“Cinder, het bizarre sprookje dat je nooit zal vergeten!”, zo luidt de slogan van dit boek bij de Engelse uitgever. Dat is zó waar! Cinder is een bijzonder uniek verhaal. Ik heb onwijs genoten van dit boek. Zie je dat in de mooie, slanke voet een mechanistisch ‘ding’ zit? Ik vond dat eerst een beetje creepy, maar nu ik weet hoe het verhaal is en gaat, vind ik het fantastisch. Cinder is tot in de details geweldig!

De naam van het boek doet je natuurlijk meteen denken aan het oeroude Cinderella verhaal. Als je dat denkt, zit je ook in de goede richting, maar ook niet helemaal – Marissa Meyer verrast je! Ik vind de verbouwing van het zoete voorspellende sprookje naar dit spannende, onverwachte verhaal fenomenaal. Marissa heeft de naam alleen al FAN-TAS-TISCH verbouwd. Cinder-ella. Het oude sprookje vertelt het verhaal van een zwoegende, arme, mooie meid die onrecht wordt aangedaan door iedereen om haar heen. Cinder betekent zoiets als vuil en vies. Het –ella maakt de naam mooier en magischer. Ik vind het echt goed bedacht van Marissa om deze –ella weg te halen. Want Cinder uit dit boek is ook zeker ‘–ella-loos’. Cinder is namelijk een cyborg. Dat betekent dat een deel van haar lijf is vervangen door technologische eenheden en machines zodat ze kan overleven. Daarbij is ze ook nog de beste monteur uit de regio. Veel mensen in haar omgeving zijn ook Cyborg met bijvoorbeeld een aangepaste voet. Maar Cinder is voor meer dan 35% cyborg. In haar ondergoed moet ze er gruwelijk en onmenselijk uit zien. Zo voelt Cinder zich ook. Marissa heeft een knap staaltje werk verricht (did you see what I did there 😉 ) om Cinder desondanks super menselijk en echt te maken. Je identificeert je heel goed met Cinder en alles wat haar overkomt gaat je aan.

Toch kan Cinder je een beetje tegen de borst stuiten, want zeg nou zelf – een Cinderella met stalen ledematen? Ieh, dat is best wel creepy! Maar dat is juist het mooie aan dit boek. Cinder’s voorkomen is absoluut niet perfect, maar het is juist haar persoonlijkheid waarom ze je zo interesseert. Wij lezers lezen graag over mooie meiden met knappe kerels. Ik daag je -ietwat kinderachtige- Disneybril af te zetten en Cinder te lezen. Het heeft een hele eigen manier van een sprookjesachtige magie. Het is een heerlijk uitstapje!

Als je van plan bent om dit fantastische boek te gaan lezen moet je naar de trap scène in het kasteel uitkijken. Marissa heeft het glazen muiltje van Cinderella geniaal veranderd. Ik vond deze scène het allermooist uit het hele boek. Ik ga er niet te veel over vertellen, maar als je er eenmaal bent, dan weet je welke ik bedoel. Ik hoop dat je er dan net zo veel van kan genieten als ik!

Koop bij bol.com

One thought on “Cinder – Marissa Meyer

Comments are closed.