Kraai & Koninkrijk – Leigh Bardugo

Kaz en zijn bende hebben een missie volbracht waarvan niemand dacht dat ze hem zouden overleven – ook zijzelf niet. Maar in plaats van de beloofde vette beloning te krijgen, worden de Kraaien dubbel verraden. Ze zullen opnieuw moeten vechten voor hun leven, en met de ontvoering van een belangrijk lid van de bende is dat zwaarder dan ooit. Terwijl Ketterdam vanwege de gevaarlijke drug jurda parem een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent op diverse wereldmachten, doen oude rivalen en nieuwe vijanden een beroep op Kaz’ sluwheid en wordt de loyaliteit van de groep op de proef gesteld. Er dreigt een oorlog in de nauwe en donkere steegjes van Ketterdam – een gevecht om wraak en vergelding dat het lot van de Grisha-wereld uiteindelijk zal bepalen.


 

Ik ga altijd zuinig met een 5 sterren rating om, want als je een boek die rating geeft, impliceer je dat dit boek gewoon perfect is. Ik vind boeken zelden perfect, omdat de schrijver altijd wel steekjes laat vallen (grote of kleine), of omdat het plot te vluchtig is afgewerkt of omdat het verhaal minder mooi eindigt dan je verwacht had. Ik heb diep zitten graven in mijn hoofd en nagedacht over één klein minpuntje van Kraai & Koninkrijk. Mijn hersenen hebben gekraakt en gekraakt maar er kwam 0,0 noppes nada uit. Kraai & Koninkrijk is 5 sterren meer dan waard. Wat een boek!

 

 

Ik heb 2 maanden over dit boek gedaan. Dat kwam omdat het boek best wel dik is (600 + bladzijdes) en omdat ik de afgelopen tijd heel erg druk ben geweest (en nog steeds). Werk, school (ik studeer op dit moment af, ieee! Afstudeerscriptie!) en meer zaten het leesproces een beetje tegen. Als ik kleine momentjes had wanneer ik kon lezen, koos ik steeds voor een ‘simpeler’ boek, omdat ik optimaal van Kraai & Koninkrijk wilde genieten. Leigh Bardugo is een woordentovenares en ik wilde geen enkele geniale zet missen. Ik wilde Kraai & Koninkrijk met volle energie lezen, in plaats van met een brein dat in een staat verkeerde van half bewustzijn en dat haast in slaap viel omdat het die dag zo druk was geweest. Ik heb daardoor weliswaar langer over dit boek gedaan, maar ik heb er absoluut geen spijt van: afgelopen weekend had ik vrij en toen heb ik meteen 350 bladzijdes erdoor heen gejast. En oh – wat was het heerlijk! Als je optimaal van Kraai & Koninkrijk wilt genieten, moet je zorgen dat je je koppie erbij hebt. Leigh Bardugo is een meesterverteller. Ik klapte uit elkaar van enthousiasme toen ik het einde las. Whaa, wat kwam het allemaal pra-ch-tig bij elkaar. Just blown away. Wauw. Weet dat Leigh Bardugo al 1000 plannetjes aan het bedenken is,  terwijl jij pas zin één gelezen hebt uit dit boek. De genialiteit is verbluffend. Ik kan me haast niet voorstellen dat al die waanzinnige plannen uit één enkel vrouwtje komen (misschien heeft Leigh Bardugo de echte Kaz Brekker onder haar bureau verstopt en is het helemaal geen fictief personage haha!).

 

 

Kraai & Koninkrijk is De Grisha 2.0. Ik vond de Grisha boeken al fantastisch, maar De Kraaien-serie is zo veel beter! Je kunt gewoon zien dat Leigh Bardugo zich ontpopt heeft als een van de beste YA-schrijvers van de wereld. Kraai & Koninkrijk heeft net zoals List & Leugens een bizarre world building. De personages, Kaz, Inej, Jesper, ect., bestaan niet enkel uit inkt en papier: ze gaan echt leven omdat Leigh Bardugo een volledige dimensie met verhalen achter hen plaatst. Kraai & Koninkrijk leest niet als een verhaal, maar voelt als een geschiedenis – iets dat waar gebeurd is. De fantastische Ketterdamkaart in het boek draagt daar ook zijn steentje bij.

 

 

Het einde scheurde ook mijn hart open. Auw. Ik was er kapot van, maar ergens moet ik ook toegeven dat dit een prachtig einde was. Ik had het niet mooier kunnen bedenken. Ik raad iedereen aan om aan deze serie te beginnen (lees dan wel eerst De Grisha-serie, dat is leuker!). You won’t be disappointed!

 

 

 

Koop bij bol.com