Bijzondere vertelsels – Ransom Riggs

Net als iedereen in de bijzondere wereld groeiden de bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine op met de unieke Bijzondere vertelsels.
Welgestelde kannibalen die bijzondere ledematen als een ware delicatesse beschouwen. Een prinses met een slangentong. De herkomst van de eerste ymbryne … Dit is nog maar een greep uit de vele geniale en angstaanjagende Bijzondere vertelsels in deze bundel, samengesteld en van aantekeningen voorzien door Millard Nullings, onzichtbare leerling van mevrouw Peregrine en onderzoeker van alles wat bijzonder is. De tien prachtig geïllustreerde verhalen, bekend uit de internationale bestseller De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine, geven een uniek inkijkje in de geschiedenis van het bijzonderdom. Voor iedereen die houdt van beklijvende verhalen


Ik las deze week Bijzondere vertelsels van Ransom Riggs. Allereerst: wat een práchtig uiterlijk heeft Bijzondere vertelsels! Toen ik het boek uit de enveloppe haalde, heb ik even verrast gegild, want wauw – wat is dit boek mooi! Het is een hele stevige hardback met een gouden bedrukking. Mijn bibliofielhart werd hier heel blij van. Toen ik het boek opensloeg werd ik nog blijer: het boek heeft waanzinnig mooie tekeningen en gouden letters. Clavis heeft echt een prachtboek ervan gemaakt. Je hebt het idee dat je een heel oud en duur boek vast hebt. De illustraties lijken heel veel op etsen wat extra de indruk geeft dat je een echt oud gedrukt boek hebt. Het had op mij een magische uitwerking: ik had het idee dat ik een heel speciaal boek vast had, en dat was ook echt zo!

Dit boek is niet alleen heel erg mooi, maar ook heel erg leuk! Ik begon op een late avond aan dit boek en na het eerste verhaal uit deze bundel moest ik even stoppen om na te denken. Ik moest echt even laten bezinken hoe goed dit boek was. Ik ging zonder verwachtingen het boek in en ik was gewoon verbaasd over de kwaliteit van het verhaal. Ik heb een aantal keren stukken hardop voorgelezen aan mijn zus en heel hard gelachen. Voordat ik het wist had ik het boek op dezelfde avond nog uit. Wat mij betreft had dit boek 100 keer dikker mogen zijn. Wat was het genieten! Bijzondere vertelsels bestaat uit 10 geweldige, rare sprookjes. Ik kon er niet genoeg van krijgen. Mijn favoriet is het verhaal De loffelijke kannibalen. Terwijl je de verhalen leest merk je dat je niet zo maar een leuk verhaaltje voorgeschoteld krijgt, maar dat er een diepere en donkere boodschap in zit. Ik vond die gelaagdheid heel tof.

Dit boek doe ik never nooit weg, want het is echt een collector’s item! Ik kan nu al niet wachten om aan mijn kinderen (als ze wat ouder zijn) dit boek voor te lezen. Ik houd namelijk enorm van sprookjes die een beetje crue zijn. Wat mij betreft gaat dit boek op de klassiekerlijst. Ik heb aardig wat sprookjes en klassieke verhalen gelezen, en deze sprookjes van Ransom Riggs kunnen er prima bij. Het is grappig, ontzettend goed geschreven (mijn complimenten aan de magische vertaling van Tine Poesen!), het heeft body, had een goede boodschap en elk verhaal is sterk mét een plottwist. Er was geen enkel verhaal dat ik minder vond. Het zijn stuk voor stuk 10 meesterlijke verhalen.

Heb je De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine nog niet gelezen? Dat maakt niet uit! Dit boek is gewoon zelfstandig te lezen. Ik raad fans van Lewis Caroll en Grimm dit boek enorm aan. Ik vind het ontzettend tof dat een YA auteur als Ransom Riggs dit heeft weten te schrijven. Wat een (hilarische) fantasie heeft deze man!

Koop bij bol.com