De Nieuweling – Taran Matharu

Als smidsleerling Fletcher ontdekt dat hij demonen uit een andere wereld kan oproepen, reist hij samen met zijn demon Ignatius af naar de Vocans Academie. Daar worden leerlingsummoners getraind in het gebruik van hun magische gaven, om deze in te kunnen zetten in de oorlog tegen de vijandelijke orks. Onder de leerlingen bevinden zich de kinderen van machtige edelen, die meer ervaren zijn in het omgaan met hun demonen en zich ver boven Fletcher en de andere burgerleerlingen verheven voelen. Samen met zijn vrienden, de dwerg Othello en de elf Sylva, raakt Fletcher verzeild in een gevaarlijk machtsspel, dat een hoogtepunt bereikt als er aan het eind van het eerste jaar moet worden gestreden om een machtige positie in de Raad van de Koning. Het lot van een heel koninkrijk ligt in zijn handen.


De Nieuweling, deel 1 in de Summoner-serie, viel 22 juli, op de releasedag, bij mij op de deurmat. Toen ik het pakket open maakte heb ik eerst even een ‘Ah’ gemompeld omdat De Nieuweling uitgevoerd is als een prachtige hardback. Het boek is lekker dik en stevig, maar bovendien zijn de schutbladen felblauw met een wit pentagram erop gedrukt. Heel, heel, heel erg mooi! Het boek doet nu niks onder aan zijn Engelse broertje The Novice. Zoals je misschien al weet ben ik een grote voorstander van Nederlandse hardbacks. Het worden echte collector’s items zo! En dat maar voor € 18.99!

 

De Nieuweling is niet alleen een mooi boek om te zien. Ik heb namelijk genoten van de inhoud! De toon van hoe het verhaal wordt verteld vond ik neigen naar het middle-grade genre, maar het verhaal is echt Young Adult (je ziet bloed, veel actie en de personages zijn 17 jaar oud). Ik vond deze mix tussen een goed verteld verhaal zonder dure woorden en een spannende wereld met krachtige gebeurtenissen heerlijk. Taran Matharu schrijft zonder poeha en lekker to the point. Ik vond vooral Fletcher, het hoofdpersonage, heel fijn. Ik zie Fletcher voor me als een hele lieve jongen die een rebelse kant in zich heeft borrelen. Als je David van Staalhart een heerlijk jong vindt, dan kun je het ook goed vinden met Fletcher. Ze zijn allebei slim, grappig en vooral rustig en geen macho’s.

 

Ik vond het boek Water & Vuur van Victoria Scott heel erg leuk om het soort Pokémonachtige effect: de personages hebben daar een dier die bij hen hoort en voor hen vecht. De Nieuweling heeft dat ook. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik Pokémon drie keer niks vind (een beest die uit een bal schiet? Eh, nee not my thing), maar het hele idee van mens-en-dier vind ik super. Als je dus Water & Vuur en IJs & Steen leuk vond, dan kun je bij De Nieuweling je lol op! Ignatius is de demon van Flechter en hij is zó leuk. Ik vond het leuk om over de opkomende band tussen Ignatius en Fletcher te lezen. Het lijkt mij waanzinnig gaaf om zo’n demon als vriend te hebben. Als je goed kijkt zie je op de cover van het boek Ignatius zitten op Fletcher’s schouder. Ik zag dat pas toen ik voor de honderdste keer naar de cover keek haha. Je kijkt er zo overheen!

 

Ik ga nog een link leggen met een ander boek: vind je het hele (high) school gebeuren in Harry Potter leuk? Dat heeft De Nieuweling ook! Fletcher zit op school met allerlei gekke of hilarische personages. Ik genoot ervan om met Fletcher weer door een magische school te wandelen. Ik vind die onderlinge haat- en liefdesverhoudingen geweldig. Ik houd wel van een beetje goede competitiedrang!

 

 

 

De Nieuweling is een goed begindeel van de serie. Het is spannend, het verhaal wordt goed opgebouwd en je maakt de ontwikkeling van Fletcher mee. Bovendien kom je op allerlei plekken in dit boek. Ik ben gek op reizen door een wereld heen, dus dat vond ik erg gaaf. Ik hoop dat deel 2 (of een later deel) een kaart krijgt. Dan is het boek helemaal af! De Summoner-serie wordt uiteindelijk vier boeken. Deel twee en drie zijn al in het Engels uit. Boek 4 wordt aan gewerkt. Deel 2, De Inquisitie, komt in november uit in het Nederlands. Ik vind de cover prachtig! Hij is groen en Fletcher staat weer lekker groot op de voorkant.

 

 

 

 

Dit is de cover van deel 2, De Inquisitie. I like!

 

 

 

 

 

 

 

 

Koop bij bol.com