Iskari – Kristen Ciccarelli

 

Zojuist las ik Iskari, De laatste Namsara uit, en ik wil er meteen een recensie over schrijven: zo’n tof boek vond ik het! Enige tijd geleden had ik de grote eer om Kristen Ciccarelli te ontmoeten bij Blossom Books en deze vrouw inspireerde mij zo dat ik meteen in het boek gedoken ben. Helaas moest ik tussendoor weer wat manuscripten lezen voor mijn werk, dus ik deed er een hele poos over, maar drukte de pret absoluut niet. Kristen is een prachtige vrouw vol verhalen die je aansteken. Toen zij sprak had ik al meteen door dat er heel wat werelden in haar hart zaten. Ik wilde meteen weten hoe ze in schrift zou zijn: Iskari dus. Ik had al heel veel goede verhalen over Iskari gehoord dus ik had hoge verwachtingen. Het is zo heerlijk als een auteur ze stuk voor stuk allemaal waar maakt! Iskari en ik waren een dikke match.

 

 

Asha is de Iskari van haar rijk: zij is de brenger des doods, de drakendoder en de dochter van de koning. Ze leeft in een wereld waar Oude Verhalen giftig zijn voor het menselijk lichaam, maar haar ziel zingt deze verhalen elke dag terwijl ze draken doodt die juist de verhalen in leven houden. Asha weet dat ze verkeerd bezig is, maar toch kan ze de verleiding niet weerstaan. Ik heb intens genoten van de wereld van Iskari. Zoals Myrthe, de uitgever van Blossom Books, al zegt in het voorwoord van het boek: je proeft, ruikt, beleeft de wereld van Iskari alsof je er zelf bent. Vooral de draken vond ik geweldig beschreven. Zodra een draak opvloog voelde ik de wind door zijn flapperende vleugels in mijn gezicht. Het verhaal is daarnaast heel episch: er zit een lekker portie mythische in dat mij heel erg aansprak.

 

 

Het boek was één rit van plezier: het begin was verslavend, het middenstuk boeiend en het einde spannend. Kristen scoort op alle vlakken minstens een 9. Bovendien had het verhaal een goede plottwist en een lekker verrassingselement. Wat ook een leuke afwisseling was, is het feit dat de romantiek in dit boek niet voorop staat. Het gaat ook niet altijd om meisje-jongen, jongen-jongen of wat dan ook: een goed verhaal gedijt ook goed zonder dat romantiek de hoofdzaak is, vind ik. En Kristen laat dat zien.

 

Iskari is dus een absolute aanrader. Ik hoop dat Kristen snel klaar is met deel 2. Ik kan niet wachten om weer terug te keren naar de wereld van Asha.

 

In den beginne was de Oude eenzaam. Daarom maakte hij twee metgezellen voor zichzelf. De eerste noemde hij Namsara. De tweede metgezel noemde hij Iskari. Waar Namsara blijdschap en liefde bracht, bracht Iskari dood en verderf.
Asha is niet alleen de dochter van de koning van Firgaard, maar ook de Iskari; de meest gevreesde drakendoder van het land. Dit kan haar echter niet redden van wat haar thuis te wachten staat: een gedwongen huwelijk met de meedogenloze, vreselijke commandant van haar vaders leger.
Er is één uitweg: Asha kan haar vrijheid terugkopen in ruil voor de kop van Kozu, de gevaarlijkste draak van Firgaard -en ook de draak die verantwoordelijk was voor de totale verwoesting van haar stad.
Tijdens de jacht ontrafelt Asha een eeuwenoud geheim over het lot van de Iskari en de laatste Namsara. Met hulp van een stiekeme vriend – de slavenjongen Torwin, die toebehoort aan de familie van haar verloofde – moet Asha achter de waarheid zien te komen, ook al zet ze daarbij haar leven en dat van Torwin op het spel.

 

Koop bij bol.com