Fire & Heist – Sarah Beth Durst


In Sky Hawkins’s family, leading your first heist is a major milestone–even more so than learning to talk, walk, or do long division. It’s a chance to gain power and acceptance within your family, and within society. But stealing your first treasure can be complicated, especially when you’re a wyvern–a human capable of turning into a dragon.

Embarking on a life of crime is never easy, and Sky discovers secrets about her mother, who recently went missing, the real reason her boyfriend broke up with her, and a valuable jewel that could restore her family’s wealth and rank in their community.

With a handpicked crew by her side, Sky knows she has everything she needs to complete her first heist, and get her boyfriend and mother back in the process. But then she uncovers a dark truth about were-dragon society–a truth more valuable and dangerous than gold or jewels could ever be.


Ik heb er stiekem nog over na zitten denken of ik dit boek niet gewoon 1 ster moet geven. Ik vond Fire & Heist namelijk zo slecht, dat ik er zelfs kwaad van word. Stom he? Dat komt vooral omdat ik dacht dat dit een heerlijke stand alone zou zijn over machtige draken en een meisje met vlammend haar. Dit boek zat namelijk in de Fairyloot dus ik had grote verwachtingen, want ik vind tot nu toe alle boeken van de Fairyloot geweldig. Wat blijkt? Het gaat helemaal niet over machtige draken, maar over wannabe-dragons in onze eigen wereld en Sky is helemaal niet cool en heeft helemaal geen vlammend haar (die fanart die dus bij het boek zat, slaat helemaal nergens op). Teleurstelling na teleurstelling dus!

Wat ik het allerslechtst van dit boek vond wat het nutteloze plot. De slogan van dit boek is ‘There are some more thing precious than gold’. Wat een flut zin voor dit boek. Sky is namelijk naïef, kort door de bocht, en denkt helemaal niet aan haar familie. Zie is een zeikerig, onzeker typetje wat graag net zo belangrijk wilt zijn als haar oh zo geslaagde broers. Bovendien vond ik de aantrekkingskracht naar het goud van de wyverns zeer slecht verweven in het boek. Het komt nauwelijks aan bod, ja behalve dan een glitterpony wereld met eenhoorns, gouden kastelen en een waterval van diamanten (even serieus, wtf?), maar verder heeft Sarah het er helemaal niet over. Ze probeert het dik aan te zetten zonder dat haar bewering voldoende grond heeft gekregen.

Daarnaast is de romance in dit boek om van te janken. Haar love-interest is een sulletje met een veel te rijke vader en verder doet hij niet zo veel. Ik snapte echt niet waarom Sky voor hem viel.

Waar ik me het meest kwaad om maakte tijdens dit boek is het onrealisme. Op een gegeven moment is er iemand dood gewaand, maar als hij/zij terug komt, zegt hij/zij eerst tegen zijn familie dat hij/zij pizza wil eten, en iedereen lacht, neemt de persoon mee naar binnen. Niks van verbijsterde emoties, niks van rauw verdriet. Weet je hoe je reageert als je iemand in je tuin ziet staan als hij/zij dood werd geacht? En je diegene al hebt begraven aan de hand van een leeg graf? Dan pies je in je broek van ongeloof en slaak je een verschrikkelijke gil. Niks lachen, niks pizza, en al helemaal niet na 3 minuten het al over een ander onderwerp hebben. Daarbij komt nog eens dat de tijdsverloop gewoon niet klopt. Van amateur naar pro gaat Sky binnen een dagje trainen, en haar broers doen het haar aan het einde van het boek zelfs na binnen één avondje. Even serieus jongens! Ik zal niet precies zeggen waar het om ging, maar het is SUPER ongeloofwaardig.

Fire & Heist was voor mij dus een ongelooflijke fail. Ik zou zeggen: niet lezen!