Circe – Madeline Miller

In het huis van Helios, god van de zon en de machtigste onder de Titanen, wordt een dochter geboren. Circe is een vreemd kind, en zonder de goddelijke uitstraling van haar vader wordt ze uitgestoten door haar familie. Geïsoleerd wendt ze zich tot de gewone stervelingen voor gezelschap, waarbij ze een kracht ontdekt die verboden is voor de goden: hekserij. Wanneer de liefde haar ertoe brengt een vervloeking uit te spreken, stuurt Zeus Circe naar een verlaten eiland, waar ze haar vaardigheden verder ontwikkelt.
De wereld is echter een gevaarlijke plaats voor een vrouw alleen, en met haar onafhankelijkheid roept Circe de toorn van zowel mannen als goden over zich af. Om te beschermen wat haar het meest dierbaar is, moet Circe al haar krachten aanwenden.

Ja, ja, een memorabele vijf sterren! Ik geef bijna nooit een boek vijf sterren maar Circe van Madeline Miller verdient niks anders dan volle lof. Ik overdrijf niet, maar Circe en ik waren een dikke match vanaf bladzijde 1. De eerste zin betoverde mij meteen en het boek had mij gelijk in zijn macht. Elk momentje dat ik kon uitsparen zat ik met het boek op de bank. Het was gewoon in één woord geweldig.

Ten eerste ben ik verzot op mythologie. Ik kan er altijd heel slecht tegen als mythologie slecht verbasterd wordt (door bijvoorbeeld Rick Riordan, Ugh!) en mensen er met hun tengels aan zitten terwijl ze er duidelijk niks van begrijpen. Daarom vond ik Circe eerst erg spannend, omdat ik wist dat het over de heks Circe zou gaan en ik weet dat er vrij weinig over dit personage bekend is. Veel stukken zijn wel geschreven, maar zijn helaas verloren gegaan. Ik had verwacht dat Madeline Miller maar iets zou verzinnen, maar het is zó waanzinnig goed doordacht dat ik haast denk dat zij de zuivere mythe te pakken heeft. Ze heeft onbekende gaten perfect gevuld zonder rare uitstapjes en de hele verhaallijn sluit naadloos over elkaar. Wat een wonder is de Madeline Miller! Ik wil heel hard voor haar juichen, want ik vind het zeer intelligent bedacht en uitgeschreven. Die vrouw is een held!

Terwijl Madeline Miller perfect bij het originele bleef, heeft ze het voor elkaar gekregen om ook een prachtige roman te schrijven. Het leest lekker, het leest als een trein, de personages zijn geweldig vormgegeven en het plot blijft je verrassen. Ik kende de mythes wel, maar Madeline heeft er compleet nieuw leven in geblazen. Bovendien zitten in dit boek raamvertellingen over Jason en Medea, Aietes, Ariadne en Theseus en nog meer. Je maakt dus niet alleen levensecht kennis met Circe, maar ook met veel andere helden en bijzondere vrouwen. Ik heb genoten van elke bladzijde!

Ook als je niet geïnteresseerd bent in mythologie is dit boek een echte knaller. Het is prachtig beschreven en het verhaal grijpt je. Ik kan niks anders zeggen dan: Lezen!