De terugkeer van de koningin – Rebecca Ross

De terugkeer van de koningin van Rebecca Ross is het duizelingwekkende debuut vol twists & turns voor YA-lezers die van romantische fantasy houden. Brienna groeit op in Huize Magnalia, waar ze samen met andere meisjes wordt getraind in een van de vijf passies: Kunst, Muziek, Dramatiek, Vernuft en Kennis. De meisjes werken hard aan hun passie, zodat ze, als ze hun zeventiende zomerzonnewende vieren, door een patroon worden gekozen en financieel worden ondersteund. Maar Brienna’s leven neemt een abrupte wending als ze ongewild betrokken raakt bij een gevaarlijk complot tegen de koning van Maevana. Voor ze het weet komt ze terecht in een web van politieke intriges en staat ze voor de moeilijkste beslissing in haar leven…

Allereerst even een hulde voor Luitingh-Sijthoff dat zij zo’n titel als deze hebben vertaald! Ik word er altijd heel erg blij van als een uitgever ervoor kiest om een populaire maar niet gehype’te Engelse titel met een prachtige cover te vertalen. Queen’s Rising verscheen namelijk zomer vorig jaar in het Engels en wij hebben nu al de eer om de vertaling van dit boek te lezen. Heel fijn!

De terugkeer van de Koningin heeft mij blij verrast. Met name het verhaal en de events in dit verhaal zijn wat mij betreft uniek. We kennen allemaal wel de YA high fantasy boeken met magie, een land in oorlog, helden en heldinnen – en soms gaat dat zelfs een beetje vervelen. Elk boek heeft wel andere personages, maar vaak verlopen de verhalen ongeveer hetzelfde. Je zou zelfs personages kunnen switchen (de knappe held, de belangrijke heldin, de slechterik, ect.) Dit boek heeft dat dus niet! Het gaat namelijk over Brienna die een zogenaamde ‘leerling’ is, een ‘passie’, zoals zij dat noemen. Zij leert tot haar 17e een bepaald vak en wordt vervolgens gekozen als een patroon. Tenminste, dat is de normale gang van zaken. Ik heb nog niet eerder een boek gelezen waar een hoofdpersonage een leerling is van een bepaalde gilde of iets. Dat maakt ook meteen de insteek van het verhaal anders. Brienna interesseerde mij direct.

Wat ik ook zeer verrassend vond is dat in dit boek niet het hoofdpersonage de grote heldin of de ‘grote verloren’ koningin is, maar gewoon iemand anders. Brienna is wel heel belangrijk, maar ze is niet hét puzzelstukje zoals Aelin in Throne of Glass of Alina in Shadow and Bone. Ik vond dat verfrissend. Rebecca Yarros bewijst daarnaast ook nog eens dat een verhaal spannend én sterk kan zijn als het personage gewoon ‘normaal’ is.

Een nog sterkpunt in dit boek is de toffe worldbuilding. Ik werd er helemaal mee naar toe genomen. Dat kwam ook omdat Brienna een fijn hoofdpersonage is. Ik vond de wereld sterk en verwonderlijk

Ik kan niet wachten op deel 2 en hoop van harte dat de uitgeverij deze snel gaat vertalen! In het Engels is hij net verschenen namelijk. Ik wacht op de vertaling. Jij ook?