Als morgen niet bestaat – Jennifer L. Armentrout

De zeventienjarige Lena is de hoofdpersoon in “Als morgen niet bestaat’ van Jennifer L. Armentrout. Het ene moment heeft zij nog een vriendengroep, een wederzijdse verliefdheid en grootse plannen voor haar studententijd. Dat verandert als ze na een feestje met vier vrienden betrokken raakt bij een auto-ongeval. Lena is de enige die het overleeft. Ze wordt verteerd door schuldgevoel, kruipt in haar schulp en duwt iedereen van zich af. Deze young adult-roman van bestsellerauteur Jennifer L. Armentrout, ook bekend van de Lux-serie, stelt de vraag: kun je ooit weten wanneer je op het punt staat een enorme fout te maken? “Als morgen niet bestaat’ is aangrijpend van begin tot eind.

Als morgen niet bestaat is een van de mooiste boeken die Jennifer L. Amrentrout heeft geschreven. Wat ik het meeste waardeer van dit prachtige boek is dat voor één keer niet de romantiek centraal staat maar iets heel zwaars: alles verterende schuldgevoelens.

In dit boek is Lena het hoofdpersonage en maak je maar klaar: ze sleurt je mee in haar heftige emoties. Ik vond Als morgen niet bestaat zó goed beschreven dat ik op een gegeven moment niet meer verder wilde lezen omdat ik zelf even de gebeurtenissen moest verwerken. De emoties zijn rauw, zwaar en heel confronterend. In Lena’s leven heeft namelijk een super kleine keuze hele, hele grote gevolgen. Het kan iedereen overkomen. Ook mij! Vooral Lena’s overlevendenschuld (zo noem je het als een slachtoffer van een ongeluk de (één van de) enige is die het overleeft) vond ik zeer realistisch beschreven. Ik voelde haar zware voeten, haar afhangende schouders en haar levenslicht uitgaan. Prachtig, prachtig beschreven. Ik kan niet anders zeggen!

De schrijfstijl en persoonsontwikkeling krijgt absoluut vijf dikke sterren van mij, maar ik geef het boek in totaal maar 4 sterren omdat ik het einde wat mat vond. Ik had nog één grote happening verwacht, maar die kwam niet. Dat vond ik een beetje jammer, daar de rest van dit boek is erg bijzonder.

Dus geen ‘all about the hot boys’ in dit boek. Nee, Lena en haar gevoelens staan centraal. Als morgen niet bestaat laat zien dat Jennifer L. Armentrout niet alleen ‘luchtige’ romances kan schrijven, maar ook steengoede psychologische romans. Echt een aanrader!

Als laatste wil ik nog zeggen dat ik doet boek aanraad aan iedereen die zelf ook met een rouwverwerking te maken heeft. Ik vond de therapieën die erin stonden namelijk steengoed en verlichtend. Als morgen niet bestaat is niet alleen uniek en bijzonder, maar je kunt er ook nog van leren!