De Orde van de Gouden Leeuw – Dorothée de Rooy

In paniek rennen Lucy en haar moeder door de straten van Amsterdam, op de vlucht voor duistere figuren. Ze kunnen niet bij elkaar blijven, en haar moeder duwt Lucy een mysterieus boek in handen. Lucy moet naar een geheime grot onder de brug gaan en daar het boek direct openen. Ze doet wat haar moeder zegt en belandt voor ze het weet in een andere wereld: het Rijk. 

Daar ontmoet ze Alfred, Sam en Milstone. Zij leiden haar rond in het Gewest waar ze wonen en beloven haar te helpen haar moeder terug te vinden. Maar er gebeuren mysterieuze dingen in het Rijk. Er komen steeds meer signalen dat er angstaanjagende krachten aan het werk zijn en ze ontdekken dat Lucy de enige is die het Rijk kan redden. Ze moet zes Onnavolgbare Opdrachten uitvoeren om te voorkomen dat de gevaarlijke Schaduwheer Jaldabaz al het leven in het Rijk vernietigt.

De Orde van de Gouden Leeuw is een verrassende, leuke middle-age fantasyboek dat voor zowel volwassenen als kinderen leuk is! Het boek viel bij mij direct op door de prachtige donkergroene cover met luxe goudbedrukking. Toen ik las ‘Middeleeuwen, mythologie en magie’ was ik natuurlijk direct verkocht (de beste drie M’s die er zijn – oh, en de McDonalds ook nog, haha). Ik vond het jammer dat dit boek maar 220 bladzijdes telde, want ik had het veel te snel uit. Ik verwacht van Dorothée weer net zo veel magie en vermaak in de vervolgdelen. De Orde van de Gouden Leeuw heeft mijn interesse gewekt en verwachtingen gemaakt!

Als je dol bent op verweven mythologie, dan is dit boek zeker een aanrader. Als je er ook oog en oor naar hebt, zul je veel mythes uit verschillende hoeken tegen komen. Zo herken je de mythe van Heracles (Oudheid), de Basilisk (Middeleeuwen), Boom der Kennis (Bijbel) en Odysseus en Kalypso (Oudheid). Maar ook elementen uit andere gave fantasy boeken herken je: een bijzondere stenen tafel (Narnia) en een boek als portal (Hart van Inkt). Al deze bekende elementen zijn verweven in een compleet nieuw en origineel fantasy verhaal.

De Orde van de Gouden Leeuw heeft alle elementen die een magisch, goed kinderboek moet hebben. Wat mij betreft doet het echt niet onder aan Hart van Inkt (ik heb deze serie verslonden!) en Narnia. Het is goed en rustig opgebouwd en je duikelt meteen de magische wereld in. Ik vond de worldbuilding in dit boek erg goed en van dezelfde kwaliteit als een sterk, volwassen fantasyboek. De Orde van de Gouden Leeuw is het eerste deel, en dat merk je ook, want een groot plot blijft nog uit. Dit eerste deel laat je kennis maken met het verhaal, de wereld en personages. Je voelt dat er iets groots aan zit te komen.

Ik ben benieuwd naar deel 2 (en voornamelijk benieuwd naar de cover: die zal wel weer prachtig zijn). Zoek je nog een leuk cadeautje voor een jonger iemand? Dan raad ik dit boek aan!