Het Koninkrijk – Jess Rothenberg

Welkom in het Koninkrijk… waar ‘Happily ever after’ niet alleen een belofte is, maar een wet. Het Koninkrijk is een fantasy-pretpark waar gasten worden ondergedompeld in een wereld vol virtuele draken, gigantische kastelen en hightech wezens. Ana is een van de zeven Fantasisten, wondermooie android-prinsessen die ontworpen zijn om dromen waar te maken. Dan ontmoet ze Owen, die in het park werkt, en Ana krijgt voor het eerst gevoelens die verder gaan dan haar programmering… Ze is verliefd.

Maar het sprookje verandert in een nachtmerrie als Ana beschuldigd wordt van de moord op Owen. Het is het begin van de rechtszaak van de eeuw. Door getuigenissen in de rechtbank, interviews en Ana’s herinneringen ontstaat een verhaal van liefde, leugens en wreedheid – en wat het écht betekent om mens te zijn.

Het Koninkrijk is net vers van de pers en ik had de eer om dit boek te mogen lezen van Moon Young Adult. Bedankt! Mijn oog viel op Het Koninkrijk door de prachtige cover: een soort Dinsey-achtig kasteel dat zoete beloftes doet, maar je kunt al zien op de voorkant dat het een keerzijde heeft: het kasteel wordt namelijk in het zwart gespiegeld, en dan is het ineens wat minder mooi.. Deze symboliek op de cover vind ik echt heel tof, want het past perfect bij het verhaal.

Het Koninkrijk is uniek: dit is het eerste boek dat ik heb gelezen waarbij het hoofdspersonage 100% niet menselijk is. Je hebt natuurlijk The Diabolic, maar daar is het personage nog een beetje menselijk. Ana, het hoofdpersonage in Het Koninkrijk is 100 % machine: met een mechanisch hart, blauwachtig, zwart bloed en draden in plaats van bloedvaten. Ik vond dit een leuke invalshoek. Bovendien vind ik dat Jess, de auteur, hier goed over nagedacht heeft. Je hebt ook door dat Ana een machine is en Jess maakt een aantal sterke punten. Zo heeft Ana bijvoorbeeld een zelfleringssysteem die Jess heel goed uitgezet heeft. Ik vond het erg geloofwaardig. Ik vind het altijd fijn om te merken dat een auteur ergens goed over nagedacht heeft.

Wat als machines ook ‘zijn’ en een ziel ontwikkelen? Dat is eigenlijk de grote vraag in dit boek. Interessante vraag als je er over na gaat denken. Het ligt er natuurlijk aan wat je een ‘ziel’ noemt (een levensgeest? Je bewustzijn? Je karakter? Je ‘vuur’? Je unieke geestelijke deel dat god geschapen heeft?), maar in dit boek heeft Ana duidelijk een ziel die zich ontwikkelt. Het mooiste aan dit boek vond ik hoe de auteur emoties perfect omschreef, zonder het woord schaamte, verdriet, verliefdheid of iets te noemen. Ana voelt een verandering in haar systeem en later leert Ana pas dat dit ’emoties’ zijn. Erg knap gedaan.

De plotwending vond ik geniaal en het einde vond ik erg sterk. Sterker dan ik verwacht had. Het heeft me verrast! Op Goodreads staat dat dit boek een stand-alone is, maar ik vraag het me af, want er zijn nog wel wat dingen te regelen. Ikzelf zou het prima vinden als het een stand-alone is, want ik houd wel van open eindes.

Het Koninkrijk is een beetje hetzelfde beschreven als Cel 7 en Phoebos (met dossiers, afbeeldingen en gewoon het verhaal), maar het doet me ook denken aan Cinder (half mens, half machine) en Duizendhoog (een perfecte wereld die niet zo perfect lijkt te zijn, maar juist vol zit met verraad en intriges). Vond je deze boeken tof, dan raad ik je zeker Het Koninkrijk aan!