Het Schaduwjaar – Kim Liggett

Meisjes krijgen hun hele leven te horen dat ze de kracht hebben om mannen te verleiden en andere vrouwen gek te maken van jaloezie. Men gelooft dat de huid van jonge vrouwen een krachtig extract afstoot. Daarom worden ze voordat ze zestien jaar worden verbannen naar de wildernis, zodat ze gezuiverd en klaar voor het huwelijk kunnen terugkeren. Maar niet iedereen zal het overleven.
Tierney James droomt van een beter leven: een samenleving die geen vrienden en vrouwen tegen elkaar opzet. Maar als haar eigen genadejaar dichterbij komt, realiseert ze zich al snel dat de extreme leefomstandigheden daar niet haar grootste probleem zullen zijn. Het zijn ook niet de stropers die zich in het bos schuilhouden; mannen die wachten op hun kans om een van de meisjes te vermoorden en zo hun fortuin te maken op de zwarte markt. De grootste bedreiging voor de genadejaarmeisjes zijn ze zelf.

Af en toe is een uitgeverij laaiend enthousiast over zijn eigen uitgegeven boek. Dat kan een marketingstrategie zijn of naar aanleiding van een enorme hype die het boek gehad heeft in het buitenland. En af en toe is het geen van beide, maar is het boek gewoon echt kei- en keigoed. Bij Het Schaduwjaar is dat het geval! Dit boek vertelt een verhaal dat je over 5 jaar nog steeds kan opdreunen. Dit verhaal vergeet je niet!

Het Schaduwjaar verschijnt pas 17 september, maar ik had al de eer om dit boek eerder te lezen. Direct nadat ik mijn currently reading-boek uit had, dook ik in Het Schaduwjaar. De voorkant belooft iets ‘meisjesachtigs’ (want roze) maar ook iets mystieks (want rookerige letters en een onduidelijk meisje). De cover klopt wat betreft deze interpretatie, want Het Schaduwjaar gaat over meisjes/vrouwen en is mystiek. Maar daarbij is het ook nog eens steengoed, ijzingwekkend en intens geschreven.

In Het Schaduwjaar lezen we over een wereld waar antifeminisme is geradicaliseerd: de vrouw is een eigendom, heeft geen eigen stem, geniet niet van seks en wordt gezien als een object dat haar ‘magie’ moet verliezen in het Genadejaar. Dit Genadejaar wordt het ‘Schaduwjaar’ genoemd, omdat niemand praat over wat er in dat jaar gebeurd. Alle meisjes van de stad die op het punt staan om vrouw te worden, worden voor één jaar weggestuurd naar een mystieke plek. Maar enkelen keren terug: gehavend en al – en vooral gebroken. Precies zoals de mannen dat in deze wereld graag zien.

Het Schaduwjaar is een standalone. Ik vond het een knaller van een boek en ik heb genoten van elke bladzijde. Het heeft een randje ‘hysteria’ en ‘waanzin’ dat Kim Liggett ontzettend goed beschrijft. Het hoofdpersonge is catchy: slim en ontzettend scherp. Ze daagt zichzelf uit en zeurt geen enkele keer (wat een verademing!). Ik ga verder niks over het plot zeggen, want ik wil niks verklappen over het genadejaar. Die ontdekkingstocht moet je zelf gaan doen! 😊

Ik raad Het Schaduwjaar absoluut aan. Het isna Zonderling één van de beste boeken die Best of YA/Van Goor heeft uitgegeven dit jaar. Wat mij betreft is dit boek de knaller van het najaar!