Muze – Laini Taylor

Muze is het tweede deel, en eveneens het slotdeel, van de Strange the dreamer-duologie. Ik heb lang naar Muze uitgekeken. Ik wilde nadat ik deel 1 had gelezen, stiekem dit tweede deel in het Engels kopen zodat ik meteen door kon lezen, maar ik heb me ingehouden. Muze is het waard om op te wachten: de Nederlandse vertaling doet niks af aan de kenmerkende mystiek van Laini en haar geweldige sprookjesschrijfstijl. Erg goed vertaald en verteld!

Muze is een waardig slotdeel en ik heb van elke pagina genoten. Het is betoverend! Ik zei tegen mijn man nadat ik het boek uit had: ‘Als iemand een nieuwe Bijbel of geloofsovertuiging perfect zou schrijven in deze tijd, dan is het Laini Taylor.’ Er schuilt een profeet in haar. Haar ziel is echt niet van deze wereld. Ik vind het geweldig!

Ik moet er echter wel bij opmerken dat deze schrijfstijl, en haar verhalen niet voor iedereen zijn weggelegd. Ben je geen dromer, fantaseer je niet over wraakzuchtige goden en engelen en ben je nuchter en lees je liever een thriller? Dan is deze serie niet iets voor jou. Het is namelijk zeer specifiek. Echter, als je dol bent op mythes, zware verhalen en legendes: dan is deze serie een mustread!

Het boek leest zwaar, maar dat ben ik van Laini gewend. Een effect daarvan is dat het verhaal ook zwaar op je ziel gaat liggen en zich in je bloed gaat nestelen. Het verhaal van Zonderling en Sarai zal ik niet snel vergeten. Haar andere serie overigens, Daughter of blood and bone, ook niet. Laini Taylor is voor mij de real deal!