De Scherven – Amy Giles

De buurt waar Jessica en Lucas wonen wordt in ‘De scherven’ van Amy Giles opgeschrikt door een tragedie. In het jaar na de schietpartij, waarbij ze allebei hun broer verloren, begint Lucas met kickboksen en probeert hij de wereld mooier te maken met random acts of kindness. Jess zorgt voor haar depressieve moeder en doet haar best om rond te komen. Als Jess en Lucas elkaar ontmoeten, herkennen ze iets in elkaar. Ze ontdekken dat twee scherven elkaar misschien wel geluk kunnen brengen. Zolang ze elkaar geen pijn doen. Deze aangrijpende YA+ is het tweede boek van Amy Giles dat in het Nederlands verschijnt, na het goed ontvangen ‘Alles is nu’.

Samen met andere bloggers doe ik mee aan de De Scherven blogtour! Gisteren kon je de recensie van Kwante in Wonderland lezen en morgen kun je terecht bij Axellesbooks. De rest van de week verschijnen er ook nog verschillende recensies op andere blogs. En dat verdient dit boek ook! Ik doe alleen mee aan blogtours als er een grote kans is dat ik het boek tof ga vinden. En bij De Scherven had ik dat goed ingeschat!

Zoals je eerder kon lezen ben ik fan van Giles’ eerdere boek Alles is nu. Ik had dus grote verwachtingen van De Scherven en die werden stuk voor stuk allemaal waar gemaakt. Amy Giles heeft de gave om emoties rauw en puur op papier te zetten, zonder melodramatisch over te komen. En dat vind ik knap! Je hebt weleens van die boeken waar de emoties van de bladzijdes druipen, zo erg, dat je er van gaat eye-roll’en. Bij Amy Giles zul je dat absoluut niet hebben. Je denkt haast dat Amy ditzelf 1 op 1 heeft meegemaakt en dat je een dagboek van een bestaand iemand zit te lezen. De emoties zijn echt, puur en super geloofwaardig.

De verhaallijn van De Scherven is rustig en het meeste gebeurd op het niveau van de karakterontwikkeling. Ik vond dat tof. Ook hierin zie je dat Amy Giles echte personen en persoonlijke emoties zo uit haar pen laat vloeien. Ik heb geen een keer mijn bedenkingen gehad of getwijfeld.

Het is een absolute aanrader voor iedereen die zijn hart eventjes lieflijk wil breken, wil sniffen boven een boek en even drama pur sang wil proeven. Het verhaal sluit wel mooi af, en je wonden die je oploopt krijgen dus een kalmerend sausje op het einde. Gelukkig geen De jongen in de gesteepte pyjama-perikelen (ik ben nog steeds getraumatiseerd door dat boek haha)! Mooi, puur en een gezonde portie romantiek: De Scherven is echt een aanrader!