De Naamloze Koningin – Rebecca McLaughlin

Iedereen verwachtte dat de dochter van de koning troonopvolgster zou zijn. Niemand had gedacht dat ík het werd.

Op zich ook wel logisch, want wie ben ik nou helemaal? Een Naamloze, iemand die hoort bij de laagste kaste in de maatschappij. Iemand die niet eens gemist zou worden als ze verdwijnt – zoals zo velen van ons de laatste tijd doen.

De kroontatoeage op mijn arm is echter onmiskenbaar. En die betekent dat ik de nieuwe koningin zal zijn. Ik zal moeten regeren in een paleis waarin de gangen gevaarlijker zijn dan de straat. Omringd door mensen die me liever dood zien, die me dwingen de troon af te staan, of anders… Maar wat gebeurt er met alle andere Naamlozen als ik hen hun zin geef?

De Naamloze Koningin verscheen bij Uitgeverij Volt. Ik vind de cover bad ass en intrigerend! In de linker onderhoek staat de tatoeage waarom het gaat in het boek. Ik vind het altijd tof als zulke dingen worden opgenomen, want dan kan je gewoon zien waarom het gaat!

Dit boek is echter geen knetterend boek dat je móét lezen. Het is een standaard dystopian, met een standaard plot, een revolutie volgens de standaard stappen, oké personages en een weinig verrassend einde. Ik vond het begin veel belovend, maar zodra Coin zich begeeft op het hof, zakte mijn interesse af. De personages waren zo standaard: de genoeglijke bewaker, een pin van een wijf als vijand in de Raad, een vriendin die niet weet wat goed voor haar is, een hoofdpersonage met een verborgen verleden. Ik weet niet, maar ik vond het allemaal gewoon zo… gebruikelijk?

Het verrassingselement aan het einde was ook weinig verrassend. Tenminste, dat vond ik. Ik miste de jus d’drama of iets vernieuwends.

Is De Naamloze Koningin daarom een slecht boek? Nee! Want het is goed geschreven en de wereld klopte. Ik vond het alleen zo jammer dat het verhaal zo standaard was. Daarom beoordeel ik het met ‘maar 3,5 ster’.

De Naamloze Koningin is een standalone en niet al te dun. Je leest het zo weg. Dus als je een keer zin hebt in een simpele read dat wel goed geschreven is? Dan moet je maar aan dit boek denken!