The Darkest Night cover bespreking

Geen recensie dit keer, maar een creatief artikel! Ik doe mee met de blogtour van The Darkest Night. Elke dag kun je een leuke recensie en mooie foto’s van dit boek vinden in YA-land. Deze dag heb ik de eer om de cover van deze serie eens nader te bekijken. Benieuwd naar de andere edities of de uitleg van de cover? Lees dan verder!

De Nederlandse cover

De covers van deze Origin-serie zijn simpel, maar vrolijk en vrouwelijk. De basis is altijd de titel, twee personen op de voorkant (een stel), een lichteffect en vogels. Deel 1 is roze, deel 2 is groen en deel 3, The Brightest Night is blauw

De uitgever duidelijk de Duitse uitgave gebruikt ter inspiratie. Vergelijk ze maar eens: dezelfde kleur roze, ook een zwarte grond, twee personen op de voorkant en vogels. In de eerste opslag lijken ze zelfs hetzelfde!

Wat is de uitleg van deze cover? De twee mensen zijn natuurlijk uiteraard Evie (vrouw) en Luke (man). Wat ik ontzettend grappig vind om te zien is dat ze op deel 1 (kennismaking en verkenning) naast elkaar lopen, in deel twee (krijgen echt verkering en leren elkaar echt kennen) elkaars hand vast houden, en in deel 3 (diepe en krachtige relatie) elkaar vasthouden en optillen. Je ziet dus echt een verloop in de personen op de cover. Geinig he?

De betekenis van het gekke lichteffect is ook makkelijk te verklaren. De Luxen, soort buitenaardse mensen maar dan cool, in dit boek maken gebruik van de Bron: een soort lichtbron waar ze superkrachten uit halen. Het draait in dit boek allemaal om die Luxen en vormen daarvan. Ik denk dat het lichteffect op de boeken een verwijzing is naar deze Bron: een belangrijk element!

De vogels zijn minder goed te verklaren. Ik denk dat ze een opvulling zijn van de ruimte op de cover. Dus zeg maar een extra’tje. Ze staan op alle boeken. Op alle delen vliegen de volgens in een groep, alle kanten op. Vogels staan vaak symbool voor vrijheid en eigen keuzes maken. Dat zou wel een verklaring kunnen zijn voor het gebruik van deze vogels: in de boeken gaat het namelijk om Evie die zich vrij vecht van haar verleden. Ze wil zichzelf ontdekken en eigen keuzes leren maken.

De originele cover

Weleens boos geweest op een uitgever omdat ze ineens de cover veranderen aan het eind van de serie? Ja? Dan voel je de pijn van de Engelse fans, want zij hebben dat op dit moment. Moet je kijken:

The Brightest Night hebben ze ineens een volledig ander uiterlijk gegeven. Als je op Goodreads ook leest, zijn mensen er woest om. En ik begrijp dat wel. Als je de eerste twee delen in prachtige hardcovers koopt, want die zijn er, en je krijgt vervolgens ineens dit donkere ding als deel 3? Ik zou ook flippen. Het lijkt er niet eens op! Bovendien hebben deel 1&2 een hele andere uitstraling dan deel 3. Deel 3 lijkt veel meer op een goedkoop seksromannetje, door die zoenende mensen voorop, terwijl je met boek 1&2 nog alle kanten op kunt.

Dus, wees maar blij dat je de Nederlandse versies hebt! Die zijn tenminste in één vormgeving uitgegeven. Halleluja, dank je wel Zomer & Keuning!