Mijn berichtje aan jou – Luanne Rice

Iedereen weet dat je niet moet appen terwijl je achter het stuur zit. Maar mijn zusje wacht op me. Mijn duim vliegt over het scherm en ik druk op VERZENDEN. Dan kijk ik op en schreeuw.

Tess krijgt een ernstig auto-ongeluk wanneer ze tijdens het rijden een appje van haar zusje beantwoordt. Iedereen denkt dat ze in coma ligt, maar ze heeft het locked-in syndroom: ze kan alles om zich zien heen zien en horen, maar niemand heeft het in de gaten. Behalve misschien Evi, haar zusje en beste vriendin?

Mijn berichtje aan jou is een boek dat op de verplichte leeslijst hoort van middelbare scholieren, vind ik. Het heeft alle ingrediĆ«nten dat een verhaal ‘herinner-waardig’ maakt: goed geschreven, complexe personages, een goede boodschap en geen slap ‘alles is weer goed’-glitter einde.

Dit boek laat je nadenken. Ik heb het een paar keer weggelegd om alles even tot me door te laten dringen. Ik vind Evi een ongekend goed personage: al is ze rete irritant, opdringerig en vol woede – ze is levensecht met bestaande topics die veel meiden van haar leeftijd ook mee maken. Puber zijn en je zus die ernstig verongelukt is niet niks. Als je al explosief bent, dan neem je het niet rustig tot je met een snik en een snotter. Nee, dan O N T P L O F je op je heerlijke puber manier. Zo gaat dat echte leven. Tieners slaan servieskasten in elkaar als ze horen dat hun ouders gaan scheiden, of trappen deuren in als vriendinnetjes het uitmaken. Ik vind het onwijs goed dat aan deze soort tieners aandacht is in dit boek.

Daarnaast vond ik het einde ijzersterk. Ik wil niet te veel verklappen, maar de schrijfster had het niet beter kunnen doen. Ik vreesde voor een veel te zoet einde, maar die is er dus niet. Het boek is geen romcom, nee, het is harde waarheid en dat eindigt niet altijd met een sisser.

Heb ik gehuild tijdens dit boek? Nee, dat niet. Het heeft me niet verwond met het verhaal, maar wel geroerd. Ik kon het aardig droog houden, maar heb wel hartkrampen gehad uit medelijden.

Ik kan alleen maar zeggen: lezen dit boek!